UE va acționa împotriva știrilor false și a imixtiunii străine în alegeri

ue va acționa împotriva știrilor false și a imixtiunii străine în alegeri Imixtiunea străină în alegeri amenință serios societățile europene democratice în favoarea forțelor anti-UE, de extremă dreaptă și populiste, avertizează PE.

Imixtiunea străină în alegeri amenință serios societățile europene democratice în favoarea forțelor anti-UE, de extremă dreaptă și populiste, avertizează PE. În acest sens a fost adoptată și o rezoluție care atrage atenția că încercările de influențare a proceselor decizionale în UE pun în pericol societățile democratice europene. 


Invitată să comenteze conținutul rezoluției, Adina Vălean, în calitate de europarlametar, ne-a spus că există o preocupare mai veche la nivel european în acest sens: 


"De ceva vreme se acţionează împotriva celor trei forme de ameninţare, de imixtiune în alegerile europene din partea unor ţări terţe. De cele mai multe ori cea mai suspectată este Rusia. Spun că nu este ceva nou ca preocupare din partea UE pentru că la nivelul Comisiei Europene, în cadrul Serviciului de Acţiune Externă, există un departament specializat care monitorizează aceste ameninţări. Ameninţări care iau de fapt, trei forme. Cel mai adesea se manifestă sub forma campaniilor de dezinformare pe platformele sociale, a finanțării din partea unor entităţi străine- state sau companii din afara statelor membre ale UE- şi a atacurilor cibernetice la adresa infrastructurii folosită în alegerile naţionale sau europene. Preocuparea este mai veche, acţiunile întreprinse sunt mai vechi, pentru că înainte de alegerile europene din 2019 s-a dorit foarte mult să încercăm să ne protejăm astfel încât aceste alegeri europene să nu fie influenţate. În acest sens, platformele sociale, Facebook, Google, Twiter, Mozila, ulterior Microsoft, au semnat un cod de bune practici, astfel încât să încerce să scoată cât mai mult din acest conţinut viciat de pe platformele lor."   

                                                                                 

Nu este pentru prima dată când UE acționează împotriva campaniilor de dezinformare și a imixtiunii străine în alegeri. Ce aduce nou rezoluția recent adoptată de PE ne explică Adina Vălean: 


"A fost identificat faptul că în legislaţia europeană care vizează domeniul financiar şi pe cel al securităţii şi ciber security sunt necesare întăriri şi modificări pentru a putea continua această luptă sau apărare în faţa atacurilor de dezinformare. De asemenea, identificăm soluții și cerem finanțare pentru instituțiile media democratice cum sunt în special cele instituțiile publice, naționale, în cazul nostru SRR şi TVR, pentru că acestea sunt cu siguranță instituții care dau informația corectă. Şi aceste instituţii sunt cu atât mai necesare cu cât cetățenii care se află în fața unor alegeri au nevoie să-și verifice informațiile de pe platformele sociale cu cele furnizate de instituțiile democrate de presă."    

           


Uniunea Europeană se ocupă în mod activ de combaterea dezinformării din 2015, când grupul operativ East StratCom a fost înființat în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă pentru a comunica în mod eficient politicile UE față de vecinătatea sa estică. www.rri.ro
Publicat: 2019-11-14 11:11:00
Vizualizari: 172
TiparesteTipareste