Gala Premiilor Uniunii Artiştilor din România

gala premiilor uniunii artiştilor din românia Gala decernării Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018 au încheiat manifestările dedicate împlinirii a 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului sulptural brâncușian de la Târgu Jiu.

Gala decernării Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România şi a Premiului Naţional Brâncuşi pentru anul 2018 au încheiat manifestările dedicate împlinirii a 81 de ani de la inaugurarea Ansamblului sulptural brâncușian de la Târgu Jiu. Evenimentul s-a desfășurat pe scena Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu. Uniunea Artiștilor Plastici din România a acordat nouă premii pe domenii de specialitate, un premiu pentru tineret, un premiu de excelență, trei premii ale juriului și două premii de prieten al artelor. Gheorghe Dican, vicepreședintele UAP, ne vorbeşte despre importanţa acestor premii: 

"Este extrem de important, pentru noi, ca organizaţie, să acordăm aceste premii, dar este, de asemenea, important pentru cei care fac perfomanţe în UAP ca meritele lor să fie recunoscute de această organizaţie, de o mare importanţă pentru artele plastice şi vizuale din România. De câţiva ani, UAP a reluat această tradiţie, întreruptă pentru câţiva ani, de a decerna premiile Uniunii la final de an. Facem lucrul acesta cu sprijinul Ministerului Culturii dar, din păcate, anul trecut Ministerul nu şi-a onorat această promisiune, sper că a fost un accident. Suntem la a treia ediţie de când avem acest format. Noi considerăm că activitatea artiştilor români trebuie să fie cunoscută prin intermediul mjloacelor de comunicare, iar o Gală a Premiilor într-un format de genul acesta este binevenită pentru a rebrandui UAP care intrase într-un con de umbră. Şi nu din cauză că nu aveau artiştii activitate, ci pentru că în ultimii ani nu ne-am putut permite să ne ocupăm de aşa ceva."


Marele Premiu a fost acordat de UAP artistului Mircia Dumitrescu, pictor, grafician, sculptor, membru corespondent al Academiei Române. În 2006, Mircia Dumitrescu a devenit membru al Uniunii Gravorilor și Litografilor Maghiari. Între anii 1975- 1990 a fost secretar al secției de grafică al U.A.P. Din anul 1979 pînă în anul 1989 - desenator artistic la Editura Sport - Turism din București. Din 1990 - lector universitar la Academia de Artă din București, catedra de grafică. Din anul 2011 - profesor universitar titular. În anul 2005 devine doctor în arte vizuale cu lucrarea "Invenția oculocentrică sau ispitirea Sfîntului Antonie". În perioada 1990 - 2008 este șeful catedrei de grafică. În anul 2005 colaborează cu Academia Română la proiectul lansat de academicianul Eugen Simion pentru salvarea manuscriselor eminesciene, proiect inițiat de Iorga, Perpessicius, Călinescu și Noica.

Propune pentru reeditarea acestora o formulă inovatoare de tipărire, realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, prin care reproducerea manuscriselor lui Mihai Eminescu devine, în sfîrșit, posibilă, instituind un reper cultural prezervat viitorilor cercetători și colectionari. Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme, Mircia i-a dăruit din lucrările sale. 

Mircia Dumitrescu despre marele Premiu acordat de UAP: "Cred că meritam demul acest premiu, aşa că nu pot spune că mă simt într-un fel anume. Premiul a venit tocmai acum, când nu mai am nevoie de premii. Mă bucură însă că decernarea a avut loc la Târgu- Jiu, un spaţiu iubit de noi toţi datorită lui Constantin Brâncuşi. De asemenea, m-am bucurat că am avut ocazia să lansez şi aici, la Târgu-Jiu, după un tur de lansări la Bucureşti, la Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", şi la Bacău, volumul Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena, acum în anul centenarului. Despre acei prizonieri nu s-a ocupat nimeni, dar am avut norocul ca un colonel francez, Jean Nouzille, să-mi semnaleze că unul dintre aceşti prizonieri de care n-a vorbit nimeni a fost chiar bunicul meu care a murit într-un spital din Cherbourg după război. Aşa că acest volum m-a ajutat să-mi reîntâlnesc bunicul. Cât despre lucrul meu, am  mereu ceva în pregătire. Am terminat recent sculpturile cu fraţii Minovici, sculpturi în bronz care vor fi amplasate în parcul Vilei Minovici, şi am în plan şi o expoziţie de pictură."


Volumul bibliofil Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena a apărut în 2019, într-un tiraj de 33 de exemplare. Viziunea grafică și cele zece ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată  de Vincze Laszlo & Fii din Szentendre, Ungaria. "Tragica și puțin știuta jertfă a celor peste 2000 de soldați români morți ca prizonieri ai germanilor din Alsacia și Lorena acum un veac este un capitol de istorie națională pe care nu avem voie să-l ignorăm. «Istoria țării prin cei mici» - se regăsește aici. În fapt, acești bravi eroi morți departe de casă sunt «cei mari», care au făcut România Mare pe care nu au apucat să o vadă. În fața mormintelor închise acum o sută de ani să ne plecăm frunțile cu pietate", scrie la începutul volumului istoricul şi academicianul Răzvan Theodorescu.


Laurenţiu Mogoşanu a primit două premii în cadrul Galei Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici din România. Este laureatul Premiului Naţional Brâncuşi şi al Premiului Juriului la Gala Premiilor UAP. Sculptorul Laurențiu Mogoșanu este absolvent al Academiei de Artă din București. În 1993 a primit bursa "Frederic Storck", în 1994 bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România și în 1996 bursa "Ludvig Forum" Aachen, Germania. În 1994 a primit premiul pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania și în 1998 premiul pentru ambient al Uniunii Artiștilor Plastici prilejuit de simpozionul de la Călărași. A participat la numeroase expoziții de grup și saloane de artă din România și de peste hotare. 

Laurenţiu Mogoşanu: "Scopul meu n-a fost obţinerea unui premiu, acesta este rezultatul muncii mele din ultimii ani. În 2018 am avut două expoziţii, una dintre ele la Galeria Simeza de pe Bulevardul Magheru, cu tema Jertja şi bucuria Învierii, iar a doua expoziţie a fost la Palatul Mogoşoaia, în galeria Cuhnia, cu tema Stâlpi şi Stâlpnici, în care, cu mijloacele artistului plastic, am încercat să redau drama Sfinţilor Brâncoveni. Pot spune că aceste premii mă stimulează, venind ca o recunoaştere din partea colegilor de  breaslă mă motivează să-mi continui proiectele şi să încep altele noi."


Premiul de excelență acordat de UAP i-a revenit lui Mihail Trifan, Premiul pentru grafică lui Florin Stoiciu, Premiul pentru sculptură Victoriei Zidaru, iar Premiul de Prieten al artelor le-a fost decernat lui Doru Strîmbulescu și Mircea Neacşa.



www.rri.ro
Publicat: 2019-11-16 14:32:00
Vizualizari: 917
TiparesteTipareste