Fauna protejată, în atenţia autorităţilor

fauna protejată, în atenţia autorităţilor Ministerul Mediului de la Bucureşti anunţă măsuri pentru protejarea faunei.

România are cea mai însemnată populaţie de urşi din Europa, aproximativ 6300 de exemplare, afirmă World Wide Fund, care atrage atenţia că presiunile crescânde asupra pădurilor, habitatul principal al acestor animale, sunt o ameninţare la adresa speciei, iar cel mai mare pericol îl reprezintă fragmentarea habitatelor în urma dezvoltării infrastructurii de transport, apariţiei pârtiilor de schi sau extinderea intravilanelor.  În România, sunt tot mai frecvente ştirile potrivit cărora urşii sunt accidentaţi de maşini.

 

Sâmbătă seara, în judeţul Harghita, un urs a fost lovit de un autoturism şi a agonizat acolo mai multe ore, înainte de a fi eutanasiat. Un caz similar s-a înregistrat, luni, în judeţul Mureş. Pentru îmbunătăţirea intervenţiei în astfel de situaţii, Ministerul Mediului a decis o serie de măsuri, după o şedinţă cu oficiali din Ministerul de Interne şi de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a spus că legislaţia în vigoare le-ar fi permis responsabililor locali să acţioneze pentru tranchilizarea ursului şi întocmirea unei fişe de sănătate.

 

Ministrul Mediului, Costel Alexe: “Mă interesează foarte mult siguranţa cetăţeanului, dar mă interesează şi ca aceste animale sălbatice să aibă condiţii de viaţă foarte bune, în interiorul pădurii, să nu mai fie nevoite să vină la marginea drumului sau să intre în curţile oamenilor, pentru a-şi căuta hrana. Înţeleg că, din 2016, ei nu mai beneficiază de hrană în interiorul pădurii. În această săptămână, vă promit că voi sta de vorbă cu toţi cei implicaţi, pe această chestiune şi vom avea din nou o comunicare.”

 

În acelaşi timp, Cristian Papp - coordonator pentru programe "Specii şi arii protejate" la World Wide Fund România - a explicat, la Radio România, că hrănirea urşilor în păduri este doar o măsură pe termen scurt, care ar avea ca rezultat, în timp, semidomesticirea urşilor. ONG-ul de mediu pe care îl reprezintă afirmă că soluţia potrivită este realizarea de coridoare ecologice.

 

Cristian Papp: “Noi am redactat, anul acesta, un Ghid pentru transport durabil şi a venit în sprijinul autorităţilor, în special al Ministerului Transportului, dar şi al Mediului, pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât să avem, pe de o parte, această infrastructură mult dorită dezvoltată, şi, pe de altă parte, să reuşim să menţinem şi habitatele intacte ale carnivorelor mari.”

 

Cristian Papp a mai spus ca acest ghid prevede nişte măsuri clare pentru a evita inclusiv acele situatii care sunt tot mai dese, şi anume pătrunderea urşilor pe autostradă. Ghidul ajută autorităţile să identifice exact acele zone critice unde ar trebui să se realizeze  tuneluri, pentru ca urşii să treacă dintr-o parte în alta a autostrăzii.


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-19 11:43:00
Vizualizari: 1406
TiparesteTipareste