Decarbonizarea în atenţia instituţiilor europene

decarbonizarea în atenţia instituţiilor europene Uniunea Europeană îşi propune să rămână liderul mondial al combaterii emisiilor de carbon. Însă blocul comunitar doreşte ca acest obiectiv să nu afecteze economia şi să protejeze locurile de muncă existente.

Obiectivul "zero emisii de carbon" propus de viitoarea Comisie Europeană este unul care arată că blocul european îşi doreşte să rămână liderul luptei împotriva schimbărilor climatice. În aceeași măsură, Uniunea Europeană îşi menţine responsabilitatea față de dezvoltarea economică, de protejare a locurilor de muncă și de impactul social al schimbărilor cerute pentru a reduce emisiile de carbon cu 50% până în 2030. Echilibrul între cele două deziderate este cuvântul de ordine al instituţiilor europene după alegerile din primăvara anului 2019.


Marian-Jean Marinescu este europarlamentar din grupul Partidului Popular European. El a arătat că echilibrul urmărit va modela iniţiativele legislative. 


"Decarbonizarea, micşorarea emisiilor sunt subiectele principale. Însă în acelaşi timp eu cred că trebuie să avem grijă să creăm un echilibru. Este evident că trebuie să facem ceva pentru micşorarea emisiilor dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă să păstrăm şi locurile de muncă pentru că altfel vom crea mari probleme sociale. De aceea, de exemplu, în documentul de poziţie pe care PPE îl va adopta în perioada imediat următoare eu am propus ca să existe pentru fiecare propunere de legislaţie de la Comisia Europeană, un studiu de impact asupra economiei. Ce înseamnă ca locuri de muncă, ca investiţii, ca transfer de capital."

            

Cum se poate menţine echilibrul într-o asemenea direcţie? Marian-Jean Marinescu crede că e posibil numai dacă dezbaterile au loc pe baze ştiinţifice şi politice. 


"Trebuie să ne bazăm în toate măsurile pe care le luăm pe posiblitatea de a dezvolta tehnologii adecvate. Totul trebuie să fie bazat pe ştiinţă nu pe o dorinţă care nu se poate îndeplini. De aceea cred că trebuie întâi să investim foarte mult în cercetare, în inovare, adică să avem rezultate concrete şi să aplicăm acele măsuri astfel încât, în acelaşi timp, să asigurăm şi măsuri alternative pentru această perioadă de tranziţie. Vă dau un exemplu: regiunea Oltenia este o regiune bazată mult pe cărbune. În cazul în care energia electrică nu va mai putea fi produsă din cărbune datorită emisiilor, să existe măsuri alternative pentru această regiune. Este vorba de acel fond care se cheamă o tranziţie justă şi pe care Parlamentul european îl susţine pentru a fi înfiinţat la nivelul Comisiei în viitorul buget multianual. E neapărat nevoie să avem astfel de măsuri întrucât altfel vom înlocui problemele generate de schimbările climatice cu problemele generate de lipsa locurilor de muncă."

            

Decarbonizarea atinge în primul rând transportul, aerian şi rutier. Dar reducerea emisiilor de carbon înseamnă reformarea sistemelor energetice, a industriei şi agriculturii mergând până la modificarea obiceiurilor de consum.www.rri.ro
Publicat: 2019-11-20 10:06:00
Vizualizari: 189
TiparesteTipareste