Scutul de confidențialitate UE - SUA

scutul de confidențialitate ue - sua  Statele Unite oferă o protecție adecvată datelor personale ale cetățenilor europeni care ajung la companii americane, se arată în evaluarea Comisiei Europene...

Statele Unite oferă o protecție adecvată datelor personale ale cetățenilor europeni care ajung la companii americane, se arată în evaluarea Comisiei Europene cu privire la funcționarea așa-numitului "Scut de confidențialitate" UE - SUA. 


5000 de societăți care au acces la datele cetățenilor europeni participă la Scutul de Confidențialitate, un cadru de protecție a datelor încheiat între Uniunea Europeană și Statele Unte care este, deja, în cel de-al treilea an de funcționare. Monitorizarea companiilor americane către care sunt transferate date ale cetățenilor europeni este asigurată de Departamentul Comerțului, care verifică lunar un eșantion de societăți pentru a vedea dacă principiile scutului sunt respectate. Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jurova, consideră că, dincolo de protecția pe care o asigură cetățenilor europeni, scutul de confidențialitate a influențat și dezbaterea din Statele Unite privind confidențialitatea datelor. 


Vera Jurova: "După cum știți, prinicipiul nostru este că drepturile călătoresc odată cu datele europenilor, și de aceea acest cadru permite transferul de date personale din UE către Statele Unite în timp ce asigură un nivel ridicat de protecție al datelor cetățenilor noștri. Am subliniat de multe ori că scutul confidențialității nu reprezintă un caz izolat, el repectă principiul "încredere și verificare" și facilitează, totodată, dialogul care va permite o mai mare convergență între UE și Statele Unite în ceea ce privește protecția datelor. A treia evaluare arată că scutul de confidențialitate este un bun instrument pentru diplomația digitală care încurajează dialogul. Atunci când am conceput scutul, în urmă cu 3 ani, nu exista vreo dezbatere în Statele Unite cu privire la legislație federală despre confidențialitatea datelor; din contră, exista mult scepticism cu privire la reglementările noastre de protecție a datelor, GDPR. Astăzi avem o lege a confidențialității în California și discuții avansate în alte state și chiar și în Congres există o dezbatere cu privire la legislație federală privind confidențialitatea datelor."


Deși notează progresele înregistrate în implementarea scutului, Comisia Europeană recomandă anumite măsuri pentru a se asigura o funcționare mai eficace a acestuia. Printre acestea se numără consolidarea procesului de certificare a companiilor participante și extinderea verificării modului în care sunt respectate reglementările acordului. www.rri.ro
Publicat: 2019-11-21 10:25:00
Vizualizari: 409
TiparesteTipareste