Jurnal românesc - 21.11.2019

jurnal românesc - 21.11.2019 Votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România începe vineri, 22 noiembrie, la ora locală 12.00.

Votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România începe vineri, 22 noiembrie, la ora locală 12.00. Procesul de vot se va desfăşura, la fel ca în urmă cu două săptămâni, pe parcursul a trei zile, până duminică 24 noiembrie, când se deschid şi secţiile de votare din România. În diaspora, programul de vot se poate prelungi, în fiecare din cele trei zile, până la ora locală 23 şi 59 de minute, dacă în secţii sau în afara acestora se mai află oameni care aşteaptă să ajungă la urne. Numărul secţiilor de vot din străinătate rămâne neschimbat, 835. Acestora li se adaugă cele două secţiile înfiinţate în teatrele de operaţii din Kabul şi Kandahar, în Afganistan, şi cea creată pentru militarii români care participă la misiunea ONU din Mali. O hartă a secţiilor de vot din afara graniţelor poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro. Pe buletinele de vot românii îi vor regăsi pe candidatul Partidului Naţional Liberal, preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis, şi pe cel al Partidului Social-Democrat, fostul prim-ministru Viorica Dăncilă. Peste 8,6 milioane de români din ţară şi-au exprimat voinţa electorală, prezenţa la urne depăşind 47,6 procente, cea mai scăzută înregistrată în primul tur în ultimii 30 de ani. În afara graniţelor, însă, un număr record de peste 675.000 de conaţionali au votat în primul tur.


Autoritatea Electorală Permanentă informează că Registrul electoral a fost actualizat înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru preşedintele României. Potrivit noilor date numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 18.217.411. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este de 715.064, iar numărul total al alegătorilor români din afara graniţelor care au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.917. AEP precizează că, pentru acest scrutin, 63.362 de alegători, care au domiciliul în România dar au optat să voteze în străinătate, au fost radiaţi din listele electorale permanente din România.


Maria Răducanu International Quintet va susţine trei concerte în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Spectacolele vor avea loc pe 22 noiembrie 2019, la Londra, pe 23 noiembrie, la Bruxelles, şi pe 24 noiembrie, la Ghent. Trupa este alcătuită din româncă, din germanul Niko Meinhold la pian, suedezul Krister Jonsson la chitară, americanul Chris Dahlgren la contrabas şi din germanul Michael Griener la percuţie. Cvintetul interpretează piese din folclorul tradiţional românesc şi romanţe interbelice, cărora li se adaugă piese fado, tango, litanii ruseşti cu elemente de jazz, improvizaţie şi sunet contemporan. Maria Răducanu a urmat studii de vioară, chitară şi filologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea Bucureşti. A lansat opt albume, din care "Pe vale" şi "Lumini" au fost premiate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ţara noastră prezintă peste 250 de evenimente în cadrul Festivalului EUROPALIA, care se desfăşoară până în februarie 2020.


Spectacolul "The Birth of Violence", regizat de Ioana Păun, va avea premiera internațională pe 22 noiembrie la Valenciennes, în Franța, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Proiectul combină, în timp real, secvențe din filme documentare, din reprezentarea violenței în cultura pop și în live art, alături de elemente de psihoterapie și de imagini de arhivă despre atentate recent comise în instituții de cultură. Spectacolul explorează resorturile care declanșează violența în oameni și inventariază canalele prin care aceasta s-a strecurat în imaginarul public prin media și artă. Piesa va fi jucată timp de două zile, pe 22 şi 23 noiembrie, la Teatrul Le Phénix Scène Nationale, din Valenciennes, şi apoi pe 18 și 19 decembrie, la Théâtre Les Tanneurs din Bruxelles, în Belgia. De asemenea, spectacolul va fi prezentat la începutul anului viitor și la București.


Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți organizează, pe 23 noiembrie, conferința științifică internațională "Minorități naționale inventate. Moldovenismul: politici, cauze, efecte". Manifestarea este dedicată problemelor identitare cu care s-au confruntat în perioada sovietică și continuă să se confrunte în prezent membrii comunității românești din Ucraina. La eveniment vor participa istorici, politologi, sociologi şi jurnaliști din Ucraina, România și Republica Moldova. Potrivit Agenţiei BucPress, comunicările susținute de participanți vor fi date publicității într-un volum separat. Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți militează pentru protecția drepturilor și intereselor comunității românești din ţara vecină.
www.rri.ro
Publicat: 2019-11-21 12:10:00
Vizualizari: 263
TiparesteTipareste