Mai multe buletine de vot la secțiile de votare din străinătate

mai multe buletine de vot la secțiile de votare din străinătate Numărul buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale destinate secţiilor din străinătate a fost suplimentat cu 107.068 faţă de primul tur,

Numărul buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale destinate secţiilor din străinătate a fost suplimentat cu 107.068 faţă de primul tur, iar şapte secţii vor avea adresele modificate, a anunţat, joi, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, informeză Agerpres.

 

Conform Ministerului de externe, pentru primul tur au fost transmise 4.501.107 buletine de vot şi 3.997.044 timbre autocolante, iar pentru turul al doilea 4.608.175 buletine de vot şi 2.866.260 timbre autocolante.

 

'Numărul de buletine de vot solicitat de misiuni pentru turul doi este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur, (...) pe baza estimărilor misiunilor diplomatice, în eventualitatea în care numărul alegătorilor în anumite zone ar putea să crească', a precizat Iulian Ivan, într-o conferință susținută la sediul MAE.

 

Reprezentantul MAE atras atenţia că în cazul câtorva secţii adresele pentru turul al doilea sunt diferite faţă de primul tur. Astfel, există trei secţii pentru care s-a stabilit o locaţie diferită încă de la momentul adoptări Hotărârii AEP nr. 38/2019. Este vorba despre Secţia 153 - Monaco, Secţia 256 - Patras (Grecia), Secţia 396 - Sesto San Giovanni (Italia). Totodată, în urma finalizării primului tur de scrutin, ca urmare a unor situaţii obiective, MAE a solicitat AEP modificarea adreselor pentru alte patru secţii de votare. Este vorba despre: Secţia de votare 178 - Leipzig care va fi relocată la Administraţia Primăriei Leipzig, Burgplatz 1; Secţia 734 (Madridejos - Spania) va fi relocată la CEIP Santa Ana - Salon de Actos, Calle Ruisenor, nr. 1. Una dintre cele două secţii de la Plymouth - Secţia 578 - va fi relocată la Londra/Edgware, la adresa The Hive London, Camprose Avenue, HA8 6AG. Secţia 294 Ladispoli îşi va muta adresa la Via Aldo Moro 52/1. MAE a actualizat lista secţiilor de votare, care este disponibilă pe site-ul instituţiei.

 

Totodată, Iulian Ivan a menţionat că misiunile diplomatice şi oficiile consulare au subliniat riscul ca reprezentanţii partidelor politice să nu se mai prezinte sau să nu mai participe în calitate de membri ai Birourilor electorale ale secţiilor de votare la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, risc existent şi în cazul preşedinţilor, locţiitorilor sau al altor membri. Drept urmare, BEC a stabilit procedura de înlocuire a preşedinţilor şi locţiitorilor Birourilor electorale din străinătate, la propunerea şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, cât şi posibilitatea înlocuirii membrilor Birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate propuşi de partidele politice sau de şefii misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare.

 

Iulian Ivan a recomandat cetăţenilor români care se află în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale să se prezinte la vot începând de vineri, în intervalul 12,00 - 21,00, ora locală, pentru a evita aglomerarea pe parcursul ultimei zile. Orarul secţiilor de votare pentru sâmbătă şi duminică este 7,00 - 21,00, ora locală.

 

Sursa: Agerpres


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-21 17:22:00
Vizualizari: 600
TiparesteTipareste