Retrospectiva săptămânii 17.11 - 23.11.2019

retrospectiva săptămânii 17.11 - 23.11.2019 Sumar: În România va avea loc duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale / Moneda naţională a României, la un minim istoric în raport cu euro / Audierile celor 26 de comisari europeni desemnaţi s-au încheiat / Noul ambasador al SUA la Bucureşti

În România va avea loc duminică al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Aceasta a fost ultima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din România. Duminică, pe 24 noiembrie, românii îşi vor afla preşedintele pentru următorii 5 ani. În runda decisivă s-au calificat actualul şef al statului, Klaus Iohannis, susţinut de Partidul Naţional Liberal, la guvernare, şi Viorica Dăncilă, liderul social-democraţilor, trecuţi recent în opoziţie.  La fel ca la primul tur de scrutin, românii din afara graniţelor au la dispoziţie tot trei zile pentru a vota. Noile măsuri au fost adoptate pentru a se evita cozile interminabile care s-au înregistrat la alegerile prezidenţiale din 2014 şi la recentele alegeri europarlamentare din luna mai. Pentru a elimina riscul aglomeraţiei la secţiile de votare, numărul acestora în diaspora s-a dublat practic faţă de scrutinul europarlamentar, ajungând la 835. Votarea in turul doi se desfăşoară tot în 835 de secţii, dar sediile unora dintre acestea au fost mutate, din cauza unor situaţii obiective. Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără Spania, Italia, Germania Marea Britanie şi Franţa. În ţară se votează doar duminică, 24 noiembrie.


Moneda naţionala a României, la un minim istoric în raport cu euro

Moneda naţională a României a depăşit în această săptămână pragul psihologic de 4,78 lei pentru un euro, ajungând la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Leul se află într-o tendinţă de depreciere de circa două luni şi jumătate.  Evoluţia cursului valutar din ultima perioadă este o oglindire a economiei româneşti, a declarat la Radio România purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu. El a explicat că importurile crescute şi implicit deficitul comercial sunt principala cauză a scăderii leului. La începutul lunii, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a precizat că variaţiile leului sunt minore în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau cu ale zlotului în Polonia, care au înregistrat fluctuaţii mult mai mari. Pentru anul viitor, specialiştii estimeaza că moneda naţionala va continua să se deprecieze. Iar un euro puternic în raport cu leul înseamnă scumpiri în lanţ, de la rate mai mari pentru cei care au credite în moneda europeană la facturi mai mari la utilităţi şi locuinţe mai scumpe.

 

Audierile celor 26 de comisari europeni desemnaţi s-au încheiat

Parlamentul European va organiza votul de validare a noii Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen, pe 27 noiembrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a anunţat joi preşedintele PE, David Sassoli, în cadrul unei conferinţe de presă. Conferința președinților din Parlamentul European, care îi reunește pe David Sassoli, președintele instituției, dar și pe liderii grupurilor politice, a încheiat, joi, procesul audierilor celor 26 de comisari europeni  desemnaţi și a dat undă verde ultimei proceduri necesare pentru ca noul executiv european să își poată începe mandatul la 1 decembrie, cu o lună mai târziu decât fusese stabilit initial. Comisia va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plen. Luni, Comisia de Afaceri externe a Parlamentului European l-a aprobat pe candidatul Ungariei, Oliver Varhelyi, pentru postul de comisar european pentru Extindere, ultimul dintre cei 27 de candidaţi. Pe 14 noiembrie au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate candidaţii desemnaţi de România - Adina Vălean, pentru Transporturi şi de Franţa - Thierry Breton, pentru Piaţă Internă.


Noul ambasador al SUA la Bucureşti

Avocatul newyorkez Adrian Zuckerman va fi noul ambasador al SUA la Bucureşti, în locul lui Hans Klemm. Zuckerman a fost confirmat, miercuri, în funcţia de ambasador în România de Senatul american, cu 65 de voturi pentru şi 30 împotrivă.  Acesta a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română. În 1984, a fost admis în Baroul din New York. A mai ocupat funcţia de co-coordonator al departamentului de servicii naţionale imobiliare şi pentru cateva companii, iar anterior a fost coordonator pentru proprietăţi imobiliare. Activ în domeniul filantropic şi educaţional, Adrian Zuckerman este membru al consiliului Kids Corp şi face parte din consiliul absolvenţilor New York Law School.


Târgul de carte Gaudeamus Radio România  

La Bucureşti se încheie duminică cea de a 26-a  ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România, o ediţie consacrată Revoluţiei anticomuniste din 1989.Iniţiat de Radio România în urmă cu un sfert de secol, odată cu Târgul Gaudeamus Carte de Învăţătură, proiectul Gaudeamus Radio România a devenit un reper solid şi constant al pieţei de carte din ţară. Cele peste două decenii de dialog între carte şi radio au diversificat şi extins permanent componentele programului, al cărui palmares numără astăzi 116 evenimente culturale de tip expoziţional, peste 3 milioane de vizitatori şi peste 13.600 de manifestări. 900 de evenimente editoriale şi profesionale evenimente şi peste 250 de expozanţi sunt cifrele actualei ediţii.  

Poetul Mircea Dinescu, opozant deschis al regimului dictatorial, şi actorul Ion Caramitru, ambii figuri emblematice ale Revoluţiei, sunt copreşedinţi de onoare ai Târgului. Se vor acorda Trofeele Gaudeamus, pentru trei dintre expozanţi, şi premiul Cea mai râvnită carte a târgului, toate pe baza votului publicului. Premiul de excelenţă va fi decernat uneia din editurile prezente la târg şi este destinat finanţării totale sau parţiale a unui proiect editorial de importanţă naţională, cu ecouri internaţionale. Nu vor lipsi premiul pentru traducere, cel legat de educaţie - acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg - şi Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-23 11:12:00
Vizualizari: 1014
TiparesteTipareste