Câștigătorul Premiului LUX Film 2019

câștigătorul premiului lux film 2019 „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”, de Teona Mitevska, este câștigătorul din acest an al Premiului LUX Film.

Lungmetrajul „Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”, de Teona Mitevska, a câștigat cea de-a treisprezecea ediție a Premiului LUX Film, decernat de Parlamentul European.

Filmul este o coproducție Macedonia de Nord, Belgia, Slovenia, Croația și Franța. Și spune povestea unei tinere șomere care câștigă cursa pentru Sfânta Cruce în timpul ceremoniei de Bobotează, o tradiție rezervată doar bărbaților.

 

Teona Mitevska: „Petrunija este o luptătoare pentru justiţie”

 

Conform tradiției, câștigătorul Premiului LUX a fost dezvăluit, miercuri, de președintele Parlametului European, David Sassoli.

Gestionarea imigraţiei, a dreptului la sănătate, a feminismului şi a eticii politice prezente în filmele promovate de Premiul LUX sunt oportunităţi de care trebuie să profităm. Abordarea situaţiilor de urgenţă climatică, a trecutului nostru colonial sau dezbaterea modelului nostru de societate prin intermediul cinematografiei sunt provocări stimulante, care trebuie încurajate. Suntem singurul Parlament din lume care acordă un premiu pentru film. Să fim mândri de acest lucru”, a spus Sassoli.

 

Prezentă la ceremonia organizată la sediul forului legislativ european de la Strasbourg, regizoarea Teona Mitevska a declarat: „Petrunija este o luptătoare pentru justiţie. Sunt mereu criticată de politicienii din ţara mea pentru că filmele mele sunt prea politice. Şi este adevărat. Vorbesc despre probleme despre care alţii nu au curaj. Altfel cum sa le rezolvăm? Sunt femeie, sunt macedoneancă şi sunt europeană. Cred ca viitorul înseamnă solidaritate, incluziune şi nu excludere.”

 

Decernarea Premiului LUX Film 2019 (subtitrare în limba română)

 

Europenii pot vota filmul preferat până la finalul lunii ianuarie

 

Alte două lungmetraje s-au aflat în finala pentru Premiul LUX din acest an. „Cold Case Hammarskjöld”, de Mads Brügger (Danemarca), abordează cazul lui Dag Hammarskjöld, fost secretar general al ONU, decedat într-un accident de avion suspect, în 1961, în timp ce se îndrepta către negocierile de încetare a focului în scopul de a rezolva un conflict în Katanga, Congo, unde interese economice masive erau puse în joc.

„Jocuri de putere”, semnat de regizorul spaniol Rodrigo Sorogoyen, tratează un caz de corupți și vorbește tot despre moartea unui politician de succes și a domniei lui.

 

Cinefilii din toate statele membre UE pot viziona cele trei filme în perioada Zilelor Filmului LUX, în cadrul unor festivaluri de film sau la cinematografe, în perioada  octombrie 2019 - februarie 2020. Proiecțiile au loc în peste 50 de orașe iar publicul poate vota filmul preferat online, pană la 31 ianuarie. Toți votanții au șansa de a câștiga o excursie la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (Cehia), unde va anunța personal câștigătorul publicului.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-30 14:39:00
Vizualizari: 831
TiparesteTipareste