Situaţia din Transnistria, în Parlamentul European

situaţia din transnistria, în parlamentul european La aproape şapte ani de la pronunţarea hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federaţia Rusă, care susţine regimul de la Tiraspol...

La aproape şapte ani de la pronunţarea hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federaţia Rusă, care susţine regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neaplicată. CEDO a constatat violarea dreptului la instruire, la respectarea vieţii private şi de familie, dar şi a dreptului la libertate şi siguranţă de către guvernul rus, care susţine regimul separatist din Transnistria. Cei care au reclamat situaţia discriminatorie sunt profesori, angajaţi, elevi şi părinţi ai unor copii de la şcoli cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană, precum Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, Liceul Teoretic Ştefan cel Mare din Grigoriopol şi Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari. 


Recent, europarlamentarul Eugen Tomac a adus în discuţie situaţia din regiunea separatistă situată în estul Republicii Moldova, cerând Serviciului European de Acţiune Externă să documenteze şi să elaboreze un raport temeinic privind situaţia drepturilor omului în Transnistria: 


"Din nefericire, în această regiune a Republicii Moldova, de dincolo de Nistru, unde de aproape trei decenii autorităţile separatiste de la Tiraspol, susţinute de Federaţia Rusă încearcă să-şi menţină o influenţă nefastă asupra cetăţenilor din această zonă, cea mai afectată este comunitatea românească, care procentual reprezintă 40% din populaţia acestei regiuni aflată sub control separatist. Pe lângă aspectele ce ţin de discriminare, legate de educaţie, de dreptul la viaţă liberă într-o societate democratică, sunt şi alte drepturi restricţionate şi încălcate de către autorităţile separatiste. 

Şi tocmai pentru că formatul de 5+2 de negociere în ceea ce priveşte reglementarea conflictului se află într-un anumit blocaj, am cerut în plenul Parlamentului European să se sesizeze Serviciul de Acţiune Externă şi să redacteze un raport cu privire la situaţia drepturilor omului din această regiune. Pe baza raportului, voi încerca împreună cu colegi deputaţi din Parlamentul European din alte state, în mod special din ţările baltice şi nu numai, să pregătim o rezoluţie cu privire la situaţia din Transnistria în Parlamentul European, pentru că nu mai putem mima negocieri, care, din nefericire, sunt blocate, atât de Tiraspol, cât şi Chişinăul care nu înţelege că e nevoie de mai multă fermitate în a-i apăra pe cetăţenii Republicii Moldova din zona aceasta de conflict." 


Potrivit lui Eugen Tomac, trebuie dezgheţat procesul de negociere şi trebuie sporită încrederea între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Iar acest lucru se poate face inclusiv prin programe concrete pe care le poate finanţa UE. Pe lângă români, în Transnistria trăiesc şi minoritari ucraineni, minoritari de etnie rusă şi ei trebuie integraţi în statul Republica Moldova printr-un mecanism pe care UE îl poate implementa în acest proces de reclădire a încrederii, astfel încât să se deblocheze starea de conflict, mai spune Eugen Tomac. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-12-02 11:22:00
Vizualizari: 541
TiparesteTipareste