România, de Ziua Naţională

românia, de ziua naţională Pe 1 Decembrie – Ziua Naţională, românii au sărbătorit 101 de ani de la crearea statului naţional unitar.

Devenită sărbătoare oficială după Revoluţia anticomunistă din 1989, data de 1 Decembrie – instituită Zi Naţională a Românei - marchează finalizarea, la sfârşitul Primului Război Mondial, în 1918, a procesului de constituire a statului naţional unitar român, prin intrarea sub autoritatea Bucureştiului a tuturor provinciilor cu populaţie majoritar românească din componenţa imperiilor multinaţionale vecine.

 

Este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii române şi un simbol al libertăţii, este totodată şi sărbătoarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor noastre fundamentale, a apreciat şeful statului, Klaus Iohannis, care a participat la tradiţionala paradă militară pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti şi apoi a fost gazdă a unei recepţii de Ziua Naţională, prin care s-au sărbătorit 101 de ani de la Marea Unire.

 

Preşedintele a amintit că anul acesta se aniversează şi trei decenii de la revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. Românii au apărat democraţia în stradă, dar şi în cabina de vot, a amintit Klaus Iohannis, adăugând că îşi doreşte ca cei care trăiesc acum în străinătate să revină în România (track):

„Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aş dori ca românii care trăiesc, astăzi, în diferitele zone ale globului să se reîntoarcă acasă, să găsească aici o Românie funcţională, o ţară normală, care să le ofere şansa unui viitor mai bun şi care să le asigure un nivel de trai decent. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate şi ţine în primul rând de noi să o facem posibilă.”

 

La parada din Bucureşti, la care au fost prezente mii de persoane, între care şi importanţi lideri politici şi personalităţi ale societăţii româneşti, au defilat circa 4 mii de militari  şi specialişti români, dar şi din peste 20 de ţări aliate sau partenere. 50 de aeronave au brăzdat cerul capitalei, iar la sol au fost prezentate peste 200 de vehicule militare.

 

Sărbătoarea a continuat în centrul ţării, la Alba Iulia, simbol al Marii Uniri, sub motto-ul "Primul an din noul secol". Prezent la festivităţile de aici, premierul Ludovic Orban s-a adresat celor prezenţi: „Bună ziua, fraţi români! Am un mesaj simplu, mesajul care era strigat după fiecare punct din declaraţie: Ura, ura, ura! Trăiască România Mare!”

 

A urmat Te Deumul de la Catedrala Reîntregirii, oficiat de înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române, iar apoi parada militară, la care au defilat 1.400 de militari şi lucrători ai Ministerului de Interne. Ziua Naţională a fost marcată în toate oraşele ţării, dar şi în afara graniţelor, unde milioane de români trăiesc acum, fără a-şi uita, însă, ţara. Iar militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, au participat la ceremonii militare.

 

La Bucureşti, într-un mesaj de Ziua Naţională, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a subliniat că aceasta ne readuce în prim-plan idealurile de unire, prosperitate, libertate, pe care trebuie să le preţuim şi să le urmăm pentru a face din România o forţă. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-a îndemnat pe români să rămână uniţi pentru a înfrunta toate obstacolele, iar astfel să ducă România mai departe, acolo unde merită, şi să o facă să strălucească.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-02 12:43:00
Vizualizari: 822
TiparesteTipareste