Sighişoara

sighişoara Cetatea Sighișoarei sau Schasburg a fost inclusă încă din 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre puținele cetăți locuite din Europa și o atracție a turiștilor străini care vizitează România.

Astăzi vă invităm să vizităm Sighişoara, oraş aflat în inima Transilvaniei şi inclus în ghidurile turistice printre destinaţiile ce nu trebuie ratate. Cetatea Sighișoarei sau Schasburg a fost inclusă încă din 1999 în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre puținele cetăți locuite din Europa și o atracție a turiștilor străini care vizitează România. Denumite după vechile bresle, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor şi Turnul Fierarilor au fiecare poveşti frumoase care abia aşteaptă să fie descoperite.


Costin Ion Corboianu ghid şi operator de turism, a povestit:  "Turnul cositorarilor este cel mai vechi turn din cetate, care se păstrează de la 1390. Pe vremuri erau 14 turnuri legate între ele cu acest drum de servitute, pe unde patrulau soldaţii sau mercenarii, cei care aveau rolul de a păzi cetatea şi sub drumul de servitute, în acele locuri sub formă de arcadă ei îşi păstrau alimentele sau armamentul."


Dar parfumul vremurilor trecute fiind bine întreţinut, aici se recomandă o vizită la pas. Ne enumeră o serie de tentaţii Costin Ion Corboianu, ghid şi operator de turism:  "Să vizitezi Sighişoara, aşa, la pas, fără să forţezi nota începând cu muzeul, să iei masa, fiindcă aici se mănâncă foarte bine, se zice că este una dintre cele mai bune cofetării din Transilvania, o parte din produse sunt făcute de saşi. De exemplu, celebra Lichiu, a lor. (n.r.Hencleș sau Lichiu, o prăjitură săsească cu multe ouă şi smântână, cu prune și griș). Poţi să închiriezi haine de epocă şi să faci o plimbare în cetate în haine de epocă. La pivniţă, poţi să te duci să bei un vin bun, o ţuică bună. Sighişoara oferă foarte multe lucruri. Este un oraş viu în permanenţă."


Principalul monument al cetății Sighișoara este Turnul cu ceas, de 64 de metri înălțime, construit din piatră de râu și cu pereți groși de 2,30 m. În incinta turnului a fost amenajat, în anul 1899, Muzeul de Istorie al orașului. La primul nivel, se află o expoziţie de arheologie, la etajul doi una de farmacie medievală, iar în fosta cameră a primarului, de la etajul trei, e astăzi amenajată o expoziţie de mobilier medieval în diferite stiluri. La etajul patru găsim o expoziţie specială dedicată breslelor sighişorene. Ultimul nivel al turnului este un balcon deschis, de unde se deschide o panoramă deosebită asupra orașului. În vârf există o giruetă, un cocoș meteorologic, care anunţă schimbările de vreme. De asemenea, există doi toboșari care bat ora exactă, iar anumite figurine au rol simbolic. Apar astfel, Justiția, călăul, Pacea, iar câteva își modifică poziția dimineața la ora șase și la seara, la aceeași oră. De asemenea, figurinele reprezentând zilele săptămânii își schimbă poziția la miezul nopții.


Merită menţionat faptul că actualul mecanism al ceasului datează din 1906. Ceasul are un mecanism electric şi este întreţinut de o familie de ceasornicari. Vara ceasul are o abatere de un minut pe săptămână.


Costin Ion Corboianu, ghid şi operator de turism, a precizat:  "Turnul cu ceas, muzeu, se vizitează în 3-4 ore, depinde de pasiunea fiecăruia. Aici se găsesc lucruri foarte interesante. După care Biserica din Deal, pentru care se urcă, iar acolo o oră sau chiar mai mult se vizitează cimitirul unde sunt nişte lucruri excepţionale. După reforma lui Martin Luther, între acele 95 de teze, una din ele era cea prin care în bisericile catolice să nu se mai îngroape mai marii oraşului, judele, primarul şamd. Şi asta pentru că biserica, fiind pe structură de piatră, nu permitea îngroparea la mai mare adâncime de un metru şi era un focar de infecţie. El a decis ca pietrele funerare să fie luate şi osemintele să fie luate şi înmormântate în cimitir. Aici o parte din pietrele funerare sunt în cimitir."


Biserica din Deal şi Biserica Mănăstirii sunt biserici construite în stil gotic, cu o vechime de peste 800 de ani. Ele aparțin comunității germane a orașului, dar, din cauza scăderii numărului de etnici germani, aceste biserici au fost transformate în timpul sezonului turistic în muzee. Se vizitează zilnic, iar duminica, dimineața, se oficiază slujbe. Drumul spre cele două biserici, vă poartă paşii pe Scara Acoperită sau Scara Școlarilor. Treptele din piatră sunt acoperite de o construcție din lemn, ce creează un tunel.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-03 13:39:00
Vizualizari: 1393
TiparesteTipareste