NATO, mesaj de unitate

nato, mesaj de unitate NATO şi-a încheiat reuniunea aniversară de 70 de ani, de la Londra, cu un mesaj de unitate, în pofida divergenţelor dintre unele ţări membre.

"Toţi pentru unul şi unul pentru toţi" - a fost mesajul de unitate pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg l-a transmis la finalul summitului Alianţei, care a reunit timp de două zile la Londra liderii ţărilor membre ale structurii militare înfiinţate în urmă cu 70 de ani. 


Întâlnirea la nivel înalt s-a încheiat cu o declaraţie comună, în care liderii aliaţi au pledat pentru solidaritate, unitate şi coeziune, în ciuda disensiunilor importante existente pe anumite teme. În document, NATO îşi reafirmă caracterul defensiv şi dorinţa de dezarmare, dar subliniază că rămâne o alianţă nucleară, câtă vreme vor exista astfel de arme. De aceea, Alianţa subliniază că îşi va întări continuu capacitatea de a descuraja şi de a se apăra cu un amestec adecvat de sisteme nucleare, convenţionale şi anti-rachetă, adaptate în permanenţă. 


Divergenţele în interiorul Alianţei sunt inevitabile atunci când 29 de lideri mondiali se află la aceeaşi masă, dar există puncte de vedere comune atunci când vine vorba de asigurarea securităţii, de lupta împotriva terorismului sau de provocările venite din partea Rusiei, a subliniat Jens Stoltenberg. 


Declaraţia specifică dorinţa de a se începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice, o decizie salutată de preşedintele francez Emmanuel Macron. El a susţinut în continuare punctul de vedere conform căruia Alianţa s-ar afla în "moarte cerebrală", fiind nemulţumit în special de intervenţia Turciei în Siria şi de faptul că Ankara a achiziţionat un sistem rusesc antirachetă. 


Pentru prima dată, liderii NATO au discutat şi despre ascensiunea Chinei pe plan internaţional. 


"Am vorbit despre cum am putea include China în procedurile de control al armamentului. Acest proces este abia la început, dar este un important pas în faţă făcut de liderii NATO", a declarat Jens Stoltenberg, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a spus că i-a convins pe aliaţi de faptul că firma chineză de telecomunicaţii Huawei constituie un risc pentru securitate. 


Referindu-se la perspectivele de dezvoltare a NATO, preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România, a declarat că, după acest summit este necesar un proces de reflecţie: "Trebuie să stabilim împreună care sunt ameninţările la care trebuie să facă faţă NATO, cum trebuie să abordăm terorismul internaţional, cum să fie abordate teatrele de război, unde NATO nu este prezentă ca organizaţie, dar unde sunt prezente ţări membre ale acesteia."www.rri.ro
Publicat: 2019-12-05 12:45:00
Vizualizari: 303
TiparesteTipareste