Iniţiative ale noului ministru de Interne

iniţiative ale noului ministru de interne Noul ministru liberal de Interne, Marcel Vela, a făcut bilanţul primei luni de mandat şi şi-a prezentat prirorităţile

Desecretizarea raportului privind evenimentele de la protestul antiguvernamental din 10 august 2018, iniţiat de diaspora şi încheiat cu intervenţia considerată disproporţionată a forţelor de ordine, reprezintă principala realizare a primei luni de mandat a noului ministru de interne, Marcel Vela. De altfel, fusese una dintre promisiunile pe care le-a făcut înainte de a deveni ministru. Marcel Vela: "Raportul a fost desecretizat în totalitate şi pus la dispoziţia procurorilor şi am dispus şi luarea măsurilor pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie în cele două zile, 10 şi 11 august. După desecretizare se va putea stabili concret cine şi ce ordin a dat şi cum au fost puse acestea în aplicare. Pe scurt, se va stabili dacă au fost comise abuzuri împotriva protestatarilor şi cine a comis acestei abuzuri". 


Protestul împotriva guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă şi a majorităţii de stânga care îl susţinea a vizat, în principal, controversata lor reformă în justiţie, criticată inclusiv de partenerii europeni ai României. A fost, în cea mai mare parte, unul paşnic, dar a degenerat odată cu apariţia intempestivă a unor persoane turbulente. Intervenţia jandarmilor a fost una în forţă şi i-a vizat mai degrabă pe protestatarii paşnici, civilizaţi, ceea ce a creat suspiciunea unei scenariu pus la cale pentru a compromite demonstraţia. Există numeroase plângeri ale protestatarilor privind presupuse abuzuri ale forţelor de ordine. "Nu mă joc şi nu accept să tergiversăm nicio secundă lămurirea situaţiei din 10 august. Cine îşi permite să tergiverseze îşi riscă propria carieră', a avertizat ministrul de Interne. 


Marcel Vela spune că-şi doreşte un mandat caracterizat de transparenţă. Alegerile prezidenţiale au fost primul test major pentru Interne şi a fost trecut. Ministrul s-a declarat mulţumit de modul cum şi-au făcut datoria angajaţii din subordinea sa la cele două tururi de scrutin şi a spus că au fost cu 50% mai puţine contravenţii şi infracţiuni decât la alegerile din 2014. Vela îşi propune, între altele, ca în colaborare cu primăria generală, să adopte măsuri care să fluidizeze traficul de coşmar din Bucureşti. Pe de altă parte, Ministerul de Interne va iniţia o măsură legislativă pentru înfiinţarea unei structuri specializate în dispariţii de persoane, după cazurile care au zguduit opinia publică în această vară, în care victimele sunt adolescente. 


Pentru a da semnalul că e hotărât să  intensifice lupta antimafie, ministrul l-a numit şef de cabinet pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia (centru), Traian Berbeceanu. În 2016, acesta a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe infracţiuni, între care spălare de bani, luare de mită, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată de procurori. În schimb, fostul procuror şef al DIICOT Alba - parchetul antimafia şi antiterorist - şi un alt procuror au fost condamnaţi la 7 ani, respectiv 2 ani închisoare cu executare, pentru nereguli în anchetarea poliţistului Traian Berbeceanu.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-06 11:43:00
Vizualizari: 843
TiparesteTipareste