Nou sprijin european pentru refugiaţi

nou sprijin european pentru refugiaţi Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de asistență de 297 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților și a comunităților-gazdă din Iordania și Liban, prin intermediul Fondului fiduciar regional de răspuns la criza siriană.

Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de asistență de 297 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților și a comunităților-gazdă din Iordania și Liban, prin intermediul Fondului fiduciar regional de răspuns la criza siriană. Uniunea a decis totodată să extindă mandatul Fondului, fapt care va permite derularea proiectelor până la sfârșitul anului 2023.  


De la înființarea sa, în decembrie 2014, o parte semnificativă din programul Uniunii Europene de asistenţă pentru refugiații sirieni și țările vecine ale Siriei este oferită prin intermediul Fondului fiduciar regional de răspuns la criza siriană. Acest fond consolidează un răspuns integrat al ajutorului Uniunii Europene la criză și pune pe primul plan rezistenţa pe termen lung a refugiaților sirieni, dar și ușurarea presiunii asupra comunităților-gazdă și a administrațiilor din țările vecine, precum Irak, Iordania, Liban și Turcia.


Fondul a susținut, de asemenea, Pactele Uniunii Europene convenite cu Iordania și Libanul, pentru a-i ajuta mai bine în criza de refugiați prelungită. Cu noul pachet adoptat acum, Fondul a mobilizat un total de peste 700 de milioane de euro pentru Liban, mai bine de 500 de milioane pentru Turcia, mai mult de 400 de milioane pentru Iordania și peste 150 de milioane de euro pentru Irak în cinci ani de operațiuni. În general, mai bine de 1,8 miliarde de euro au fost deblocaţi din bugetul comunitar și din contribuții de la 22 de state membre și din Turcia.


Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a subliniat că acest nou pachet de asistență va oferi sprijin suplimentar refugiaților și comunităților-gazdă pentru mijloace de trai, protecție socială, servicii de asistență medicală de calitate la prețuri accesibile, apă și ape uzate. Comisarul a mai spus că extinderea Fondului fiduciar regional al Uniunii Europene, ca răspuns la criza siriană, permite continuarea sprijinului acordat persoanelor aflate în nevoie și întregii regiuni până la finalul anului 2023.


Noul pachet de asistență a fost adoptat de Consiliul operațional al Fondului fiduciar al Uniunii, care reunește Comisia Europeană, statele membre și Turcia. Printre observatorii Comitetului operațional se numără membrii Parlamentului European, reprezentanți din Irak, Iordania, Liban, Banca Mondială și Fondul de Recuperare din Siria. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-09 10:52:00
Vizualizari: 136
TiparesteTipareste