„1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”

„1989: anul în care europa a redevenit ea însăşi” Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte în perioada 17 decembrie 2019 - 19 ianuarie 2020 expoziţia-document „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi”.

Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte în perioada 17 decembrie 2019 - 19 ianuarie 2020 expoziţia-document „1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi. Călătoria unui fotograf, Edward Serotta”. Un şuvoi de entuziasm, încrâncenare, fericire, durere, eliberare, dar şi nenumărate alte sentimente şi gânduri întipărite, din întâmplare, pe peliculă. Aceste instantanee ale libertăţii, realizate în România şi în alte ţări foste comuniste (Bulgaria, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia și Ungaria) de foto-jurnalistul american Edward Serotta, compun tulburătoarea expoziţie, ce se deschide luni, 16 decembrie 2019, ora 19.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, în prezenţa autorului. Evenimentul este organizat de Ambasada Austriei la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Muzeul Municipiului București şi Centropa.

 

Fotograful american – stabilit la Viena – va întâlni publicul român şi în cadrul dezbaterii „1989: Stop-cadre din memorie”, marți, 17 decembrie, la 18.30, la Palatul Suţu. Serotta va dialoga cu dr. Raluca Alexandrescu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România şi membru al Colegiului CNSAS, şi cu Cosmin Năsui, curator, istoric și critic de artă, fondatorul platformei de artă contemporană românească www.modernism.ro. Discuţia va fi moderată de Stilyan Deyanov, jurnalist independent, responsabil pentru relaţia cu presa al Institutului Francez din Bucureşti.

 

Pe toată durata expoziţiei, vizitatorii au posibilitatea să asculte diferite mărturii si analize despre evenimentele care au reîntregit Europa în 1989. Prezentate într-un format conceput special pentru acest eveniment, materialele audio sunt realizate de RFI România în cadrul campaniei ”Ce-am făcut în ultimii 30 de ani”.

 

Edward Serotta este un fotograf american, care a păşit pentru prima oară în Europa Centrală şi de Est în 1985. În acel an, el a petrecut o lună în România încercând să documenteze cotidianul comunităţii evreieşti de aici. În 1988, Edward Serotta părăsea cu totul Statele Unite și se muta la Budapesta, pentru a putea călători şi studia mai lesne fiecare comunitate evreiască din regiune. Nu fotografiase niciodată o revoluție, o demonstrație de protest sau un schimb de focuri. Cu toate acestea, el şi aparatul său de fotografiat s-au nimerit exact în mijlocul lor, după cum această expoziţie o arată foarte clar.

 

Edward Serotta s-a născut în 1949, la Savannah, Georgia. A fost fotograf sau a scris pentru Time Magazine, The Guardian, The Washington Post, Reuters, The Observer, The Washington Post, The Los Angeles Times, The Chicago Tribute, Ha'aretz, Tablet Magazine, Die Zeit și Süddeutsche Zeitung. Fotografiile sale se află în colecțiile permanente ale unor mari muzee din America de Nord, Europa și Israel. Între 1991-1996 a publicat trei cărți despre evreii din Europa Centrală şi de Est. Între 1997-1999 a realizat filme pentru ABC News Nightline. În 2000, alături de doi istorici maghiari, Eszter Andor și Dora Sardi, a fondat Centropa, un institut de istorie al comunităţilor evreieşti, aflat în capitala austriacă.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-09 15:41:00
Vizualizari: 679
TiparesteTipareste