Guvernul îşi asumă răspunderea pe trei legi

guvernul îşi asumă răspunderea pe trei legi Guvernul liberal de la Bucureşti îşi asumă răspunderea pe trei proiecte: modificarea legilor Justiţiei, abrogarea unei ordonanţe privind transportul intrajudeţean şi stabilirea plafoanelor bugetare.

Şedinţa de marţi a Guvernului liberal de la Bucureşti a avut, în premieră, două părţi. După-amiază, aceasta a fost suspendată câteva ore, perioadă în care premierul Ludovic Orban şi o parte a membrilor Cabinetului au participat la o dezbatere organizată de patronate despre perspectivele economice ale anului viitor. Ulterior, seara, Executivul a discutat în primă lectură un proiect de act normativ pentru care ar urma să îşi asume răspunderea în cel mult 10 zile.

 

Este vorba despre cel privind abrogarea unor prevederi din Ordonanţa de urgenţă 114, cunoscută şi sub numele de ‘Ordonanţa lăcomiei’, prin care, acum un an, Executivul social-democrat de la acea vreme impusese taxe fiscale pentru bănci sau plafonase prețurile la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici. Nemulţumiţi de efectele acestei Ordonanţe, liberalii vor, acum, să o modifice. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre articolele care vor fi eliminate la întâlnirea cu oamenii de afaceri care a precedat şedinţa de Guvern:

 

Vrem să abrogăm prevederile legate de energie - plafonarea preţului pentru producător către consumatorii casnici. De asemenea, interdicţiile de export; de asemenea, taxarea, suprataxarea inventată în domeniul energiei; de asemenea, vrem să abrogăm toate dispoziţiile legate de Pilonul II de pensii, de sistemul financiar bancar, de taxa pe comunicaţii. Şi mai sunt o serie de alte prevederi; nu afectăm facilităţile pentru consum.’

 

Toate aceste modificări vor fi discutate cu partenerii sociali, înainte de a fi promovate prin asumarea răspunderii. Prin urmare, dacă Ordonanţa 114 mai aşteaptă puţin pe masa de lucru a liberalilor, în schimb, tot marţi, aceştia au demarat procedura asumării răspunderii pe alte trei proiecte: modificarea legilor Justiţiei, abrogarea Ordonanţei 51/1019 referitoare la transportul intrajudeţean şi legea plafoanelor bugetare. Să le descriem pe rând! Mult criticate de liberali în perioada când erau în Opoziţie, legile Justiţiei - spun ei - trebuie schimbate prin prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, a creşterii vechimii pentru intrare în magistratură de la 2 la 4 ani şi a creşterii de la 2 la 3 a numărului de judecători care formează completele.

 

Prorogate acum, aceste măsuri ar putea fi complet eliminate anul viitor, aşa cum ar dori Cabinetul Ludovic Orban. Apoi, în privinţa transportului intrajudeţean, se doreşte ca acesta să fie considerat un serviciu public în subordinea autorităţilor locale, astfel încât să fie asigurat transportul gratuit al copiilor la şcoală.

 

În fine, Executivul de la Bucureşti apelează la procedura asumării răspunderii şi pentru stabilirea plafoanelor bugetare, lege în baza căreia va fi definitivat proiectul bugetului de stat pe 2020. Pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe, proiectul prevede că deficitul bugetar nu va depăşi 3,6% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile de personal nu vor fi mai mari de 9,7 procente. Totodată, construcţia bugetară pentru anul viitor se va baza pe menţinerea creşterii economice la 4%.


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-11 12:20:00
Vizualizari: 858
TiparesteTipareste