În județul Mureș

În județul mureș Pornind într-un traseu virtual din municipiul de reședință, Târgu Mureș, denumit și Orașul Trandafirilor, descoperim o multitudine de destinații interesante și o gamă variată de petrecere a timpului liber.

Pornind într-un traseu virtual din municipiul de reședință, Târgu Mureș, denumit și Orașul Trandafirilor, descoperim o multitudine de destinații interesante și o gamă variată de petrecere a timpului liber. Pe lângă celebra cetate medievală, Sighișoara, există peste o sută de conace și castele din diverse epoci, dar și o stațiune balneoclimaterică de renume, Sovata. Nu în ultimul rând, veți fi cuceriți de obiectele meșteșugărești în ceramică și în lemn.


Deși nu s-au păstrat clădiri foarte vechi în orașul reședință de județ, Târgu Mureș, acesta trecând prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reușește să-și păstreze aerul medieval în partea centrală. O serie de clădiri frumos ornamentate amintesc de vechiul târg din perioada medievală sau de orașul în plină dezvoltare din perioada interbelică. E obligatoriu un popas în Palatul Culturii, o plimbare  prin labirintul din Sala Oglinzilor, o vizită în cele două catedrale ortodoxe sau în cetate. Tot aici veți remarca și Teatrul Național, cu arhitectură modernă și cu istorie în arta teatrală românească. 


Sanda Vițelar, consilier de comunicare și mass media în cadrul Consiliului Județean Mureș: "În municipiul reședință de județ Târgu Mureș, vă invităm să vă opriți în centrul orașului. Aici, clădirile istorice vorbesc despre trecutul multicultural al Orașului Trandafirilor. Veți vedea două dintre clădirile cele mai reprezentative la nivel național pentru stilul Art Nouveau, respectiv Palatul Culturii și  Palatul Administrativ, cele care arată începuturile curentului Secession transilvănean.  Tot la Târgu Mureș vă așteaptă Platoul Cornești, un spațiu de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii și locul în care puteți vizita Grădina Zoologică, a doua ca mărime din România. De asemenea, în sezonul cald, puteți să faceți plajă și să vă scăldați în Complexul Sportiv Mureșul, care vă stă la dispoziție cu trei bazine în aer liber, unul acoperit, precum și cu un lac artificial pentru plimbări cu barca."


Mai mult decât atât, în această perioadă puteți vizita piața de Crăciun din centrul orașului, unde au fost inaugurate și două patinoare mari. Apoi, din Târgu Mureș, puteți face un adevărat periplu medieval pe străduțele pline de farmec ale Sighișoarei. Aceasta e atestată încă din anul 1280, iar nouă din fostele 14 turnuri încă vă așteaptă pentru a trăi, măcar pentru o vreme, în grandoarea timpurilor trecute. 


Nicolae Teșcula, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, o instituție de cultură înființată în anul 1899, ne vorbește despre punctul de atracție al cetății: "Turnul cu Ceas este construit în secolul al XIV-lea. A fost sediul primăriei orașului până la reforma religioasă, are o înălțime de 64 de metri. Practic, acoperișul e mai înalt decât corpul. Până la nivelul balconului, care este vizitabil, sunt 30 de metri și alți 34 de metri numără de acolo acoperișul. În vârf se află o giruetă, un cocoș, în funcție de cum își schimbă poziția știm că va fi ploaie în oraș sau va fi vreme bună. De asemenea, impresionante sunt și figurinele ceasului, toboșarii care bat ora exactă, anumite figurine cu rol simbolic: Justiția, Călăul, Pacea. Mai sunt câteva care își modifică poziția la orele 6.00 și 18.00. Totodată, și figurinele care reprezintă zilele săptămânii își schimbă poziția la miezul nopții. Actualul mecanism este bătrân și el, e din 1906, însă primul mecanism de ceas de turn este atestat în Sighișoara de la începutul sec. al XVII-lea. De altfel, ne putem lăuda că, la mijlocul secolului al XVI-lea, primul ceasornicar cunoscut, era vorba de un lăcătuș, era sighișorean. Deci, în domeniul orologeriei, Sighișoara a avut o mare tradiție."


La 69 de kilometri cu mașina, la poalele Munților Gurghiu, veți găsi în Mureș o stațiune balneoclimaterică de tradiție: Sovata. Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș: 


"Există lacuri sărate care sunt unice nu numai în România, ci și în Europa. Aceste lacuri sărate, cu nămolurile lor sapropelice, asigură tratamente balneare renumite în țară și peste hotare. Tratamentele sunt în primul rând pentru boli locomotorii, dar se obțin rezultate foarte bune și în  cazul unor boli ginecologice și, de asemenea, sterilitatea se tratează foarte bine prin aceste tratamente. Există și anumite tratamente pentru boli respiratorii. Avem un lac helioterm care e încălzit de razele solare. Există o peliculă de apă dulce deasupra apei sărate din lac. Se creează un efect de seră, iar lacul se încălzește și la peste 40 de grade. Este un lac foarte iubit de turiști. Ei vin să încerce ce înseamnă un lac care se încălzește la soare, la o temperatură așa de mare."


Pentru Crăciun și Revelion există oferte atractive la Sovata. Spre exemplu, un pachet de cinci zile cu cazare la un hotel de trei stele cu SPA costă aproximativ 300 de euro. În pachet sunt incluse mesele și diverse activități: vizitarea unor cătune formate pe un platou vulcanic, plimbări pe "Drumul Sării" și o vizită la salina Praid, la doar nouă km de Sovata. La Praid, doritorii se pot bucura de un centru wellness cu piscine acoperite. Apa terapeutică sărată, carbogazoasă, termală, cu o concentrație mare de minerale, cu sursa la 1000 m adâncime, e ideală pentru păstrarea și îmbunătățirea sănătății.


Conace și castele veți întâlni des în județul Mureș, însă, dintre toate, opriți-vă la Zau de Câmpie. Aici veți vedea un castel aparte. Sanda Vițelar, din cadrul Consiliului Județean Mureș:


"Castelul Ugron, cunoscut și sub numele de Castelul Calendar. Are 365 de ferestre, patru turnuri, la fel ca numărul anotimpurilor, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, 7 terase, cât zilele săptămânii și 12 holuri, care reprezintă lunile anului. Aici puteți găsi o poveste de dragoste sub semnul căreia a și fost construit castelul, o dragoste neîmplinită între proprietarul castelului și o prințesă rusă. Vă așteptăm să vizitați minunățiile din județul Mureș."


În speranța că v-am convins de ineditul acestei destinații, vă așteptăm și data viitoare cu o noi idei de vacanță. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-12-12 12:44:00
Vizualizari: 976
TiparesteTipareste