NATO, 70

nato, 70 Reuniţi la începutul lunii decembrie la Londra, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declaraţie comună în care subliniază unitatea ţărilor aliate şi admit pentru prima dată provocările apărute ca urmare a ascensiunii Chinei.

Reuniţi la începutul lunii decembrie la Londra, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declaraţie comună în care subliniază unitatea ţărilor aliate şi admit pentru prima dată provocările apărute ca urmare a ascensiunii Chinei pe scena globală. De asemenea, documentul arată că acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euroatlantică şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care îşi menţine dorinţa de dezarmare. Dar, se subliniază, Alianţa îşi va întări continuu capacitatea de a descuraja şi de a se apăra cu un amestec adecvat de sisteme nucleare, convenţionale şi anti-rachetă, adaptate în permanenţă. 


Profesorul universitar Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi avertizare timpurie, consideră că summitul a fost unul de succes:  "Am avut un Consiliu Nord-Atlantic, o declaraţie finală şi documente adoptate care sunt mai mult decât încurajatoare, care vin şi resubliniază fiecare dintre aceste teme, inclusiv cea a articolului 5, care este profund valabil şi este asumat de către toate statele membre ale Alianţei. E adevărat că nu NATO în sine are probleme, ci diferiţi lideri ai Alianţei au agende distincte, care nu sunt neaparat contradictorii, dar NATO merge mai departe, iar principiul "toţi pentru unul, unul pentru toţi" este profund valid şi asumat încă o dată de către toată lumea." 


Divergenţele în interiorul Alianţei sunt inerente, dar există puncte de vedere comune atunci când vine vorba de asigurarea securităţii, de lupta împotriva terorismului sau de provocările venite din partea Rusiei, a subliniat, la Londra, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Declaraţia specifică dorinţa de a se începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice, o decizie salutată de preşedintele francez Emmanuel Macron. El a susţinut în continuare punctul de vedere conform căruia Alianţa s-ar afla în "moarte cerebrală", fiind nemulţumit în special de intervenţia Turciei în Siria şi de faptul că Ankara a achiziţionat un sistem rusesc antirachetă. Pentru prima dată, liderii NATO au discutat şi despre ascensiunea Chinei pe plan internaţional. 


Iulian Fota, analist pe probleme de securitate, explică:  "Niciodată NATO până acum nu a discutat de China, deci este prima dată când NATO se poziţionează, este extrem de interesant. Asta îţi arată că deja discuţia avansează în zona asta şi să nu uităm acum - foarte mulţi experţi spun că viitorul NATO va fi influenţat puternic de modul în care NATO se raportează la China. Pentru că dacă e să discutăm în termeni şi ideologici de un rival, chiar poate de o ameninţare la adresa securităţii Occidentului, una de termen mediu şi lung şi extrem de complexă, toată lumea ştie că asta este China, şi nu Rusia, care e o ţară mult mai slabă şi care, în ciuda gălăgiei pe care o face, nu are resursele necesare să ducă confruntarea cu NATO pe termen lung." 


Summit-ul NATO a adus câteva plusuri României în ce priveşte interesele la Marea Neagră.  


Iulian Chifu: "Cred că putem să ne uităm la cele nouă puncte are declaraţiei finale şi avem chintesenţa unui summit la 70 de ani de la înfiinţarea alianţei, un summit special, dar şi cu rezultate care, din punctul de vedere cel puţin al României, au reafirmat elementele ce ţin de interesul pentru Marea Neagră, care este o prioritate zero pentru Alianţă, reafirmă un nou spaţiu operaţional, pe lângă cele trei convenţionale, plus cel cibernetic, asumat în urmă cu doi ani, spaţiul cosmic." Şi, adaugă Iulian Chifu, tot în acelaşi context, dincolo de reafirmări şi reaşezări, adoptări ale planificărilor de apărare ale părţii de nord şi de sud a flancul estic al alianţei, avem şi o asumare generală a tuturor categoriilor de ameninţări. 


Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică este organizaţia internaţională care s-a adaptat cel mai rapid la schimbările globale, iar acest proces de adaptare trebuie să fie continuu, a subliniat într-un interviu pentru Radio România, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană: "Suntem o alianţă care s-a adaptat mai rapid decât orice altă organizaţie internaţională la schimbările la nivel global. Unde este probabil nevoie de o conversaţie la nivelul liderilor Alianţei, este aceea de a avea o discuţie despre nevoia de a avea o dimensiune politică întărită a NATO. Dacă dorim într-adevăr să putem să ne adaptăm, ca instituţii ale Occidentului democratic, la schimbările la nivel global, n-o putem face decât păstrând relaţia transatlantică puternică, întărind pilonul european în NATO, având o UE mai robustă." 


Alianţa este astăzi într-o sănătate impecabilă, dar dacă lumea se schimbă în jurul nostru, consideră Mircea Geoană, şi noi trebuie să ne schimbăm, iar procesul de adaptare este practic fără oprire.




www.rri.ro
Publicat: 2019-12-13 12:03:00
Vizualizari: 1513
TiparesteTipareste