Reacţii după asumarea răspunderii

reacţii după asumarea răspunderii Guvernul român şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe trei proiecte de lege.

Constrâns de timp şi mai ales de situaţia fragilă din Parlament, cabinetul minoritar liberal de la Bucureşti şi-a asumat răspunderea în legislativ pe proiectele de lege care vizează amânarea majorării vechimii pentru intrarea în magistratură, măsuri în domeniul transportului de persoane şi plafoanele bugetare pentru anul viitor. 


Este cea mai sănătoasă soluţie de legiferare în acest moment, a explicat vicepreşedintele PNL al Senatului, Alina Gorghiu. Potrivit acesteia, guvernul Ludovic Orban joacă, astfel, cu mandatul pe masă, iar miza este uriaşă, aceea de a scoate România la liman rapid. 


În timp ce PMP consideră că acţiunea este corectă şi legală, UDMR avertizează că o astfel de procedură în cazul legii bugetului de stat pe 2020 ar reprezenta un derapaj serios, iar ALDE şi-a exprimat speranţa că executivul nu va mai recurge la o astfel de soluţie. Şi USR susţine că legea bugetului de stat trebuie adoptată în Parlament şi nu prin asumarea răspunderii. Pro România vede în angajarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte o încercare de testare a majorităţii. 


Premierul Orban a profitat de prezenţa în Parlament şi de discuţia despre buget pentru a atrage atenţia asupra situaţiei extrem de dificile din punct de vedere financiar în care se află ţara. El a făcut apel la cumpătare şi a spus că bugetul pe anul viitor nu mai suportă cheltuieli suplimentare. 


Ludovic Orban: "Bugetul României pe 2020 nu mai suportă nicio nouă cheltuială suplimentară. Orice cheltuială suplimentară, care este rezultatul adoptării unor legi, va duce la creşterea deficitului sau la imposibilitatea de a efectua cheltuieli vitale pentru dezvoltarea economică a României". 


Guvernul îşi propune un deficit bugetar pentru anul 2020 de 3,6% din PIB, iar pentru anul 2021 unul de 3,34% din PIB. Asumarea răspunderii comportă riscul ca împotriva cabinetului să fie depusă o moţiune de cenzură. Preşedintele interimar al PSD, şeful Camerei deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, însă, că social-democraţii nu iau în calcul un astfel de gest. Cu toate acestea, două din legile trecute prin asumare nu vor putea intra în vigoare pentru că PSD a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care se amână creşterea vechimii pentru accederea în magistratură şi iniţiativa referitoare la transportul şcolar. 


Marcel Ciolacu: "Partidul Social Democrat a decis să depună o contestaţie la CCR, deoarece nouă ni se pare un conflict juridic ca, atâta timp cât o lege e în dezbatere în Parlament, ea să fie asumată de către Guvern". 


Premierul Ludovic Orban a declarat că angajarea răspunderii în domeniul justiţiei era necesară pentru buna funcţionare a sistemului judiciar. În ce priveşte al doilea proiect contestat de PSD, premierul a spus că se impunea abrogarea unui act normativ care afecta transportul unor categorii vulnerabile ale populaţiei, între care se numără şi copiii care nu mai beneficiază de decontarea navetei la şcoală. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-12-13 12:40:00
Vizualizari: 855
TiparesteTipareste