Iată, vine Moş Crăciun!

iată, vine moş crăciun! În luna decembrie, majoritatea românilor se pregătesc să îi primească pe Moş Nicolae şi Moş Crăciun.

La data de 6 decembrie, credincioșii au sărbătorit Ziua Sfântului Nicolae întreaga lume. Iar de la sfântul Nicolae sau Nikolas la Santa Claus, numele anglo-american al lui Moş Crăciun nu a fost decât un pas şi mult marketing.


Aşa că nu e de mirare că în luna decembrie, majoritatea românilor se pregătesc să îi primească pe Moş Nicolae şi Moş Crăciun. Dacă la sate obiceiurile de Crăciun sunt păstrate cu sfinţenie, cetele de colindători umplănd uliţele satelor, la oraş, târgurile de profil, dar şi alte iniţiative completează atmosfera de sărbătoare.


Aşa că am pornit şi noi, hai hui, prin ţară ca să descoperim ce ni s-a pregătit. La Muzeul Naţional al Ţăranului din Bucureşti, ne-a primit Oana Otilia Constantin, muzeograf "Bine că anul acesta aţi revenit la târgul nostru de Sf. Nicolae. Am sărbătorit 24 de ani, am crescut, dar în suflet am rămas aceiaşi copii, dornici să primim în ghetuţe un cadou de la Moş Nicolae. Tocmai de aceea i-am invitat pe meşterii din toată ţara să ne spună poveştile de peste an, să ne încânte cu obiectele meşteşugărite de dumnealor şi să ne aducă un strop de ţară din zona lor. 

Au fost numeroşi copii care s-au bucurat de faptul că în târg au găsit turtă dulce, dar şi cozonaci, halviţă, iar pentru cei mai mari s-au găsit şi câteva lucruri mai de suflet: prăjituri de casă, cozonac aburind, o sticlă mică de ţuică să ne încălzească în zilele friguroase. Tocmai de aceea ne bucurăm că anul acesta am reuşit să mai creştem puţin, iar la anul, dacă vom fi cuminţi, sigur că Moşul va veni odată cu târgul organizat în preajma sărbătorii de sf. Nicolae."


Şi Aradul e pregătit de sărbătoare, după cum ne-a spus Doru Nardea, şef sector circulaţie al companiei de transport public "Avem un tramvai care circulă în fiecare an în perioada sărbătorilor de iarnă. E o tradiţie începută în 1997. Circulă în fiecare an odată cu aprinderea luminiţelor de sărbători în faţa Palatului Administrativ, din data de 5, din ajunul lui Moş Nicolae. Anul acesta va circula până în data de 29 decembrie. Are un program care asigură transportul copiilor de dimineaţă de la ora 8, până seara târziu. 

În perioada asta avem foarte multe comenzi, foarte multe grupuri de copii îl folosesc pentru a sărbători Crăciunul sau Moş Nicolae, îşi dau cadourile în tramvai, se aud cântece, toată lumea este bine dispusă, copiii sunt foarte fericiţi, avem grupuri care vin din tot judeţul în perioada asta. Iar după ora 16.00, circulă pe traseele din oraş, tot în regim de transport gratuit pentru toată lumea. E o iniţiativă bună care bucură foarte mult copiii. Este foarte colorat şi bine luminat, se vede foarte bine de la mare distanţă când vine!"


Şi la Cluj-Napoca circulă pânã în 30 decembrie un tramvai al moşului, gătit de sărbătoare, cu ghirlande de luminiţe, iar preţul unui bilet este cel uzual. Aici şi Moşul călătoreşte cu tramvaiul între orele 16:00-19:00 şi ascultă dorinţele copiilor, ascultănd cu poezii şi împărţind dulciuri celor mici.


Şi la Bistriţa-Năsăud există această tradiţie, a trenului lui Moş Crăciun, încă din 2015. Trenul care circulă aici are o capacitate de 140 de locuri pe scaune şi spaţii largi în care copiii se pot desfăşura în voie, facându-şi poze cu Moşul, mărturisindu-i dorinţele şi fredonând alaturi de el cântece specifice sărbătorilor de iarnă.


În zonele rurale, obiceiurile străbune au multă culoare. Am descoperit căteva pe uliţele Muzeului naţional al satului Dimitrie Gusti, din Bucureşti.


Din 6 decembrie până pe 6 ianuarie, la Luncaviţa, în judeţul Tulcea  pornesc cetele de Moşoaie. Am aflat povestea lor de la profesorul Marcu Trandafir : "Acest obicei este o tradiţie locală de la Luncaviţa de Tulcea. Eu mă ocup de acest ansamblu de când eram copil. Pe 6 decembrie se face deschiderea sărbătorilor de iarnă, la noi, la Luncaviţa de sus, de la sfântul Neculai. De atunci începem să pregătim măştile. În seara de ajunul Crăciunului, se face o paradă la Luncaviţa. Aici sunt doar 9 moşoaie, dar acolo avem 60 de Moşoaie, care ies în centru, toată comunitatea vine şi le priveşte şi participă la aşa numita Sărbătoarea Moşoaielor. 

Aceste Moşoaie merg însoţite de un grup de colindători. Moşoaiele vestesc prima dată gospodarul, care aşteaptă colindătorii, dar prima dată intră în curte Moşoaiele, cu masca aceea şi o măciucă pe care o mai au, confecţionată din papură, fiindcă la noi în Tulcea e zonă de papură, şi cu măştile alungă spiritele rele, care poate sunt în casa gospodarului. Dacă nu reuşesc cu masca, au măciuca din papură şi iau la bătaie spiritele rele, ca să vină cele bune."


Şi la Asău, în judeţul Bacău, spiritele rele sunt alungate cu mult zgomot, după cum ne-a spus Florin Andrieş, venit la Bucureşti ca "urs"  "Jucăm în sunet de tobe, un ursar care comandă ursul, specific zonei Moldovei. Ceata pleacă de la 10-15 persoane minimum şi poate ajunge şi la 100-120 de persoane. La noi încă se practică obiceiul. Astăzi, aici, la dvs. suntem 21 de persoane: 12 urşi, 3 tobe, Moşneagul, Primarul. Dacă nu primesc colindătorii în ajun de anul nou, nu alungă spiritele rele din casă."


Şi fiindcă v-am colindat şi de bine v-am urat, nu ne rămâne să adăugăm decât: La mulţi ani!


www.rri.ro
Publicat: 2019-12-24 11:03:00
Vizualizari: 1480
TiparesteTipareste