Retrospectivă 2019

retrospectivă 2019            Şi, iată că a mai trecut un an! Cu bune, cu rele, cu noi căutând subiecte ce ar putea să vă tezească interesul.

La începutul anului trecut, pe vreme de iarnă, am vizitat pe calea undelor "Tabăra de iglu-uri", din staţiunea Parâng, ajunsă anul trecut la a treia ediţie. O iniţiativă menită să arate cum se poate supravieţui la temperaturi extreme, într-o construcţie ridicată din zăpadă, dar şi să promoveze viaţa în natură, după cum am aflat de la Adi Cîmpeanu, din Petroşani:  "În 1996 m-am angajat în Legiunea străină, unde am stat până în 2001, cinci ani, unde am făcut parte din trupele montane de luptă şi am învăţat cum să fac un iglu tip adăpost. Şi după ce am terminat cu Legiunea mi-am zis că trebuie să o fac şi la mine în Parâng, unde e sufletul meu, în zona Văii Jiului. Iniţial am început cu o joacă, mi-am chemat nişte prieteni ca să îi învăţ şi pe ei până nu îmbătrânesc, fiindcă e păcat să nu împărtăşesc şi altora din cunoştinţele mele. Apoi, vinerea seara, eram în Parâng şi m-am trezit că veniseră 15 oameni care urcaseră auzind de această iniţiativă. A fost o reuşită, iar anul aceasta am zis că e zăpada suficient de mare, hai să mai fac asta o dată! M-am trezit cu o grămadă de lume care a venit şi a fost minunat, a fost o reuşită totală!"


Şi tot de sezon a fost şi festivalul SlanaFest de la Cluj, din prima săptămână de februarie. Participant activ la festivalurile de profil, chef Radu Gârba, ne-a spus ce reţete a pregătit:  "Am pregătit patru feluri de slănină, dintre care una cu boia, una cu pastă de usturoi şi ceapă verde pe deasupra, una cu coriandru şi chimen şi una numai afumată. Am pregătit ca desert ecler cu pastă de jumări, ecler cu fasole frecată şi bacon, am pregătit o plăcintă sărată cu şuncă, caşcaval şi slănină şi am mai pregătit praline cu ciocolată, chilli şi slănină."


În primăvară, ne-am dus la "Festivalul de film alpin" şi am aflat de la Dan Burlac, directorul artistic al festivalului, de ce s-a simţit nevoia organizării unui festival de film alpin:  "Consider că muntele are nevoie de un astfel de eveniment de cultură şi educaţie montană, pentru că muntele ne fascinează. De aceea în toate weekendurile cei care iubesc muntele şi nu numai ei, se duc mereu pe munte. Şi există o vorbă care mie îmi place foarte mult: să mergi pe munte este să mergi acasă. Şi cred că acesta a fost primul îndemn când am creat acest festival dedicat filmului de munte. Dar nu este numai film, este şi carte, este şi fotografie, şi concursuri sportive, este cultură şi educaţie montană în toată complexitatea ei."


Am poposit şi în şcoli, de această dată cu teatrul radiofonic. Ne-a povestit despre proiectele realizate de redacţia Teatru radiofonic a radioului public, Manuella Popescu, coordonator proiect:  "Putem spune că avem un nou proiect în cadrul redacţiei. Se numeşte "Ora de teatru radiofonic în şcoli". Ne-am gândit să atragem şi publicul tânăr, pentru că noi mai avem un proiect în redacţia Teatru radiofonic, care se numeşte "Radio Fiction Desk", în care mergem în licee. De această dată, Ora de teatru radiofonic în şcolile primare înseamnă că mergem cu o audiţie. Şi ne-am gândit să mergem cu Mituri şi legende, Zeii din Olimp, un scenariu radiofonic de Sanda Socoliuc, în regia lui Vasila Manta. Şi de fiecare dată, le povestim elevilor de clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, depinde de la şcoală la şcoală, despre cum se face o producţie de teatru radiofonic, ce înseamnă un microfon, ce înseamnă o înregistrare şi avem şi o surpriză pentru ei, un actor invitat. Mircea Constantinescu a fost prima oară invitat, iar în aprilie, Anne Marie Ziegler. Ei povestesc ce înseamnă să fii actor, ce înseamnă să vii la teatru radiofonic, ce înseamnă să poţi intra în pielea unui personaj de fiecare dată şi cât de mult iubesc ei teatrul radiofonic, pentru că aceşti actori îşi dăruiesc foarte mult sufletul şi o parte din viaţa lor, aici, în studiourile teatrului radiofonic."


Dar am explorat şi limitele imaginaţiei, alături de creatorii din cadrul "Cenaclului Planetar". La relansare am aflat puţin despre istoria acestui cenaclu de la scriitorul Constantin Pavel, iniţiatorul lui:  "Am zis hai să facem un cenaclu. Şi se punea problema unde să îl facem. Şi am găsit până la urmă înţelegere la un profesor de istorie, la liceul Tehnometal, cum se numea atunci,acum Doamna Stanca. Am pus anunţuri peste tot, mi-am anunţat prietenii şi au venit. Era o sală de clasă mai micuţă, cum sunt cele de liceu, am venit îmbrăcat cu costum albastru, cu cravată, cămaşă, cu o geantă Diplomat şi când m-au văzut copiii ăştia a fost senzaţional. După care s-a creat un grup."


Promitem şi anul acesta să vă conducem în zone inedite pentru descoperiri surprinzătoare!


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-07 13:37:00
Vizualizari: 883
TiparesteTipareste