O țară ca afară

o țară ca afară Europarlamentarii Cristian Ghinea și Vlad Botoș au lansat manifestul-proiect "O țară ca afară". Proiectul își propune modernizarea României folosindu-se de calitatea țării de membru al Uniunii Europene.

România a intrat în Uniunea Europeană în 2007, în urmă cu 12 ani, împreună cu Bulgaria, și schimbările au fost percepute de societatea românescă drept prea lente. Pentru ca această percepție să se schimbe, europrlamentarii Cristian Ghinea și Vlad Botoș din grupul Renew Europe au inițiat un manifest denumit "O țară ca afară" în care așteptările trebuie să se coordoneze cu acțiunile practice și cu eficiența guvernării. Acest manifest este despre un proiect, despre cum să folosească România calitatea de membru la blocul european pentru modernizare în tot ce înseamnă fondurile europene, legislație, reglementări, obligații asumate, rapoarte, dezbateri. "O țară ca afară" va fi despre lucruri foarte concrete. 


Cristian Ghinea, unul dintre inițiatori, crede că România poate face tot ce scrie în manifest: "Apartenența la Uniunea Europeană a venit cu o multitudine de oportunități pe care nu le-am folosit foarte bine. Plecând de la fondurile europene, 53 de miliarde de euro au fost absorbiți de când am intrat în Uniunea Europeană, aș pune această întrebare simplă: ni se pare că s-a schimbat România de 53 de miliarde de euro? 

Apoi, guvernanța europeană, tot ce înseamnă bună guvernare, directive imediat aplicabile în România, regulamente și așa mai departe și care sunt defectuos implementate de administrația din România. Și-atunci noi, europarlamentarii care am pornit acest proiect, ne punem la dispoziție ideile și vocile politice pentru a face presiune astfel încât guvernele din România să folosească această oportunitate de a fi membri în Uniunea Europeană. Asta înseamnă "O țară ca afară", este ceea ce au strigat oamenii în stradă. În subconștientul colectiv există această idee că ne-ar fi mai bine dacă am face ce fac alții. Și-atunci este foarte simplu, nu este o filosofie foarte complicată. Doar trebuie să punem resurse de atenție spre a urmări ce se întâmplă."



Manifestul "O țară ca afară" vrea schimbarea României "la firul ierbii". Are proiecte în domeniul infrastructurii rutiere, va fi despre colectarea selectivă a deșeurilor, va fi despre păduri și un mediu mai curat, va fi despre educația copiilor și va fi despre informatizarea instituțiilor de stat și eficientizarea lor. Nu mai puțin importantă este dimensiunea sa rurală sub titlul "La țară ca afară" în care canalizarea, educația și asistența medicală în mediul rural sunt prioritare. Iar site-ul otaracaafara.eu descrie întreaga viziune a celor din spatele manifestului-proiect.



www.rri.ro
Publicat: 2020-01-06 11:43:00
Vizualizari: 1176
TiparesteTipareste