Jurnal românesc - 14.01.2020

jurnal românesc - 14.01.2020 Cvintetul Florin Niculescu va susţine trei concerte "East to West", în perioada 15-17 ianuarie, în cadrul Festivalului Internațional de Artă Europalia, la care România este ţară invitată de onoare.

Ambasada României în Spania anunţă că o echipă a Secției Consulare se va deplasa în insulele Tenerife şi Gran Canaria, în perioada 9-14 februarie, pentru a furniza servicii consulare și a oferi asistență de specialitate cetățenilor români aflați în zonă. Vor fi efectuate următoarele servicii consulare: acte notariale, preluare dosare prima carte de identitate pentru minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, înscrieri acte stare civilă, titluri de călătorie şi paşapoarte electronice. Cei interesați trebuie să solicite programare până la 31 ianuarie, la adresa de e-mail madrid.itinerant@mae.ro. Mesajul electronic trebuie să conţină numele și prenumele, serviciul consular solicitat, un număr de telefon la care solicitantul poate fi contactat și în care dintre cele două insule depune cererea. Consulatul itinerant va funcţiona după următorul program: între 9 şi 11 februarie, în Aula 7 a Escuela de Seguridad y Convivencia din Tenerife şi în intervalul 12-14 februarie, la Consulatul Onorific al României în Insulele Canare din Grand Canaria.


15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, care anul acesta marchează şi împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, este sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român. ICR Paris îi invită pe cei interesaţi să posteze, pe pagina Facebook a Institutului, o fotografie personală în care să se afle statuia lui Mihai Eminescu, situată pe Rue des Écoles din Paris, sau o înregistrare video în care participantul citește sau recită o poezie de Mihai Eminescu. Postările cu cele mai multe like-uri vor fi premiate cu cărți în limba română. 

ICR Londra organizează o discuţie cu artiștii români din programul "Twelve Months, Twelve Creators" și expoziția de pictură "The Need for Belonging?" a artistei Anca Ștefănescu. ICR Chișinău pune în scenă tradiționalul recital muzical-poetic la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, expoziția de grafică de carte "În nemărginirea vremii și a lumii..." și spectacolul de poezie și muzică "Al meu nume o să-l poarte...". 

ICR Lisabona organizează un maraton de lectură, care porneşte de la volumul bilingv "Antologia Poeziei Româneşti Contemporane" și un dialog cu publicul moderat de traducătorul Corneliu Popa și de scriitorul portughez Manuel Fonseca. ICR Madrid organizează un seminar academic cu participarea unor profesori spanioli și români, traducători și experți în literatura română, expoziția de panouri fotografice "Satul tradițional românesc/Oameni și meșteșuguri", a fotografului Sorin Onișor, proiecţia filmului documentar "România neîmblânzită" de Tom Barton- Humphreys şi un concurs de cultură română la care participă studenții de la Universitatea Complutense din Madrid. 

ICR New York organizează turneul "Pianul cu poeme" la New York, pe 15 ianuarie, Washington, pe 17 ianuarie, și Philadelphia, pe 19 ianuarie, în cadrul căruia actrița Daniela Nane, acompaniată la pian de Ioana Maria Lupașcu, va recita versurile lui Mihai Eminescu în limbile română și engleză. Accademia di Romania din Roma pune în scenă spectacolul de poezie și muzică "Eminescu: Eu rămân ce-am fost, romantic", la care participă actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa, 

ICR Budapesta, expoziția de fotografie "Lumea lui Purcărete", prezentarea filmului "Undeva la Palilula", în regia lui Silviu Purcărete, și un workshop moderat de doctorul în filozofie Hajnal Király, iar ICR Stockholm, un recital al violonistul de origine română Mihai-Anton Cucu, membru al Orchestrei de cameră regală din Stockholm şi al Academiei regale din Uppsala. ICR Varșovia trimite cărți poștale bilingve cu fragmente din poezia lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Nichita Stănescu, Nina Cassian şi Marin Sorescu. 

ICR Tel Aviv organizează conferinţa "Mari actori români ai scenei israeliene", pe 17 ianuarie, şi un recital de poezie din clasicii literaturii române. ICR Viena pune în scenă un concert al pianistei Adela Liculescu și violonistului Kirill Maximov, pe 18 ianuarie, cu piese de Ludwig van Beethoven și balada a lui Ciprian Porumbescu. Nu în ultimul rând, Institutul Român de Cultură si Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează o scurtă evocare a operelor lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru și George Călinescu la care participă profesorii Bruno Mazzoni, Alessio Colarizi Graziani și Enzo Santese.


Cvintetul Florin Niculescu va susţine trei concerte "East to West", în perioada 15-17 ianuarie, în cadrul Festivalului Internațional de Artă Europalia, la care România este ţară invitată de onoare. Spectacolele vor avea loc în Belgia pe 15 ianuarie, la Gent, pe 16 ianuarie la Leopoldsburg și pe 17 ianuarie la Sankt Vith. Proiectul artistic "East to West" promovează diversitatea culturală și dialogul multicultural. Muzica a fost culeasă de Florin Niculescu, iar în repertoriu se află cântece cunoscute, între care "Mociriță cu trifoi", "Cânta cucu-n Bucovina", "Coborâi din deal în vale" sau "Ciocârlia". A 27 a ediţie a Festivalului Europalia se desfăşoară până în februarie, iar participarea ţării noastre a fost coordonată de Institutul Cultural Român. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-14 11:33:00
Vizualizari: 801
TiparesteTipareste