Proiecte de peste un milliard de euro în Regiunea Centru

proiecte de peste un milliard de euro în regiunea centru În 2019, pentru prima dată proiectele contractate în Regiunea Centru au depășit 1 miliard de euro.

Proiectele contractate până la sfârșitul anului trecut de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru prin Programul Operațional Regional REGIO au depășit pentru prima oară valoarea de 1 milard de euro.

          

Purtătorul de cuvânt al Agenției Dezvoltare Regională Centru, Nicolae Mărginean: "Am încheiat anul 2019 cu 681 de proiecte contractate a căror valoare totală este 1,018 miliarde de euro. Pentru prima dată în Regiunea Centru valoarea totală a proiectelor contractate de către noi este de peste 1 miliard de euro"

          

Numărul de proiecte contractate este cu 35% mai mare decât în precedenta perioadă de finanțare, în timp ce valoarea fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea regiunii este mai mare cu aproape 50% față de valorile corespunzătoare exercițiului financiar 2007-2013.

          

Proiectele contractate asigură absorbția de fonduri europene pentru dezvoltarea economico-socială a regiunii.

          

Aceste resurse financiare asigură modernizarea a peste 420 km de drumuri județene, prin proiecte a căror valoare totală este de peste 260 milioane euro.

          

De asemenea, fondurile asigură reabilitarea energetică a 58 de clădiri publice, prin proiecte cu o valoare totală de peste 73 milioane euro, dar și revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din întreaga regiune Centru.

          

Este vorba despre reabilitarea de cetăți, muzee și lăcașuri de cult, cu fonduri în valoare totală de peste 47 milioane euro.

          

Pe lângă acestea, în Regiunea Centru se vor moderniza și dota 31 de unități medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregătite să ofere servicii specializate mai bune pentru cetățeni.

Totodată fondurile sunt folosite pentru modernizarea a 46 de unități de învățământ, dintre care mai mult de jumătate sunt destinate învățământului preșcolar și antepreșcolar, iar două sunt pentru mediul universitar.


Printre proiectele care au fost contractate în 2019 se numără și două mari proiecte de infrastructură și mobilitate urbană, unul la Târgu-Mureș și altul la Brașov, a mai precizat Nicolae Mărginean:

"Pentru dezvoltarea mobilității în orașele mari, fac referire aici la municipiile Brașov și Târgu-Mureș, se investește în achiziția de sisteme moderne de transport, respectiv autobuze ecologice, din acest punct de vedere, în municipiul Brașov se vor reabilita peste 16 km de străzi urbane folosite de mijloacele de transport în comun într-un proiect cu o valoare de peste 16 milioane de lei iar un proiect uc o valoare de peste 100 de milioane de lei va aduce 38 de autobuze electrice la Târgu-Mureș."www.rri.ro
Publicat: 2020-01-15 11:08:00
Vizualizari: 539
TiparesteTipareste