Foto-jurnalistul american Edward Serotta

foto-jurnalistul american edward serotta Edward Serotta este un fotograf american, care a ajuns prima oară în România în decembrie 1985.

Edward Serotta este un fotograf american, care a ajuns prima oară în România în decembrie 1985. În acel moment dorea să îşi schimbe slujba şi viaţa de până atunci şi să-şi urmeze visul de scriitor şi fotograf. A petrecut o lună în România, documentând aspecte din viaţa comunităţii evreieşti de aici. Peste ani, la final de 1989, Edward Serotta se afla tot aici, în partea de Sud-Est a Europei şi a nimerit pur şi simplu în mijlocul evenimentelor  care au dus la dramaticele schimbări politico-sociale. L-am întâlnit la Bucureşti la Palatul Suţu, unde a deschis expoziţia sa de fotografie "1989: Anul în care Europa a redevenit ea însăşi. Călătoria unui fotograf", organizată de Forumul Cultural Austriac. Serotta a povestit ce l-a determinat să vină în anii '80 în România:


"Mă specializam în chestiuni legate de viaţa evreilor, iar România avea una dintre cele mai interesante comunităţi evreieşti din întreaga Europă.  Aşa am ales să vin în România. În Statele Unite făceam ceva ce nu-mi plăcea, iar eu visam să fiu scriitor şi fotograf, aşadar m-am decis să plec şi am făcut-o. Vin în România periodic încă din 1985 şi observ schimbări remarcabile. 

Ştim cu toţii care sunt problemele din România, cele legate de corupţie, ştim că mulţi români au plecat din ţară. Însă unul din lucrurile pozitive a fost aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, un mare progres pentru ţară, care a fost reintegrată pe plan european şi internaţional. În plus, nu toţi românii care au plecat au rămas. O mulţime de tineri s-au întors şi au adus cu ei idei noi. În orice oraş din România, în special în Bucureşti, e suficient să te plimbi puţin şi să vezi cafenelele, restaurantele, librăriile, observi ideile cu care au venit ei din restul Europei, făcând din România o ţară mult mai interesantă. În special oraşul Bucureşti, unde vin des şi unde preferatele mele sunt librăriile, care sunt superbe."



Edward Serotta a publicat fotografii sau a scris în Time Magazine, The Guardian, The Washington Post, Reuters şi Die Zeit. Fotografiile sale se află în colecțiile permanente ale unor mari muzee din America de Nord, Europa și Israel. Din 1988, Edward Serotta trăiește în Europa: mai întâi la Budapesta, apoi la Berlin, iar din 1997, la Viena. În 2000, alături de doi istorici maghiari a fondat Centropa, un institut de istorie a comunităţilor evreieşti, aflat în capitala austriacă. Rememorând anii în care a făcut fotografii în România, Edward Serotta a vorbit şi despre relaţia cu Securitatea, temuta poliţie politică a anilor de comunism din România:


"Acum am un dosar la Securitate de 300 de pagini, însă nu-l pot citi. Am primit permisiunea oficială să-l iau, după mult timp, aşa cum e şi firesc. Ştiam foarte bine că urma să fiu urmărit, că oamenii cu care am stat de vorbă vor da note informative despre mine, dar, pe de altă parte, nu aveam niciun secret. Nu e ca şi cum aş fi avut reţeta unei bombe nucleare cu mine, ci fotografiam îndeosebi viaţa evreilor din Iaşi, Suceava şi Dorohoi. Nu eram deloc interesant pentru Securitate. 

Alţi mari jurnalişti ca Edward Lucas, care lucra pentru BBC pe atunci, Anne Applebaum, au fost amândoi expulzaţi din România, fiindcă erau jurnalişti importanţi care scriau despre ce făcea regimul Ceauşescu şi despre vremurile acelea teribile. Tot ce făceam eu era să documentez comunitatea evreiască şi făceam fotografii, însă nu vorbeam cu adevărat despre asta. Am documentat puţin şi regimul comunist din România şi o făceam pe ascuns, pentru că eram urmărit. Spre exemplu, pe când se construia bulevardul Victoria Socialismului, a trebuit să fiu foarte rapid când am făcut fotografii. Cineva de la Securitate a descoperit, mi-a cerut filmul, m-a dus înapoi la hotelul Athenee Palace, unde eram cazat, iar eu a trebuit să mă furişez pe ieşirea din spate şi să mă întorc să fac fotografii. O singură dată s-a întâmplat să-mi ia filmul, în decembrie 1985, exact momentul în care centrul vechi al Bucureştiului arăta ca un peisaj lunar, după ce demolaseră totul şi înainte de a începe lucrările de construcţie. Au scos filmul din aparat şi l-au aruncat la gunoi."


Relaţia lui Edward Serotta cu România este una cu totul specială. L-am întrebat cum a fost aceasta acum 30 de ani şi cum se simte acum când revine în ţara noastră:


"Faptul că m-am întors aici de 41 de ori ar trebuie să vă răspundă la întrebare. Prima oară când am ajuns aici mi-am zis: ce ţară îngrozitoare, nu mă mai întorc niciodată. Petrecusem decembrie şi ianuarie 1985, Bucureştiul era oribil pe timpul lui Ceauşescu. Mergeai la librărie, nu găseai decât un autor: Ceauşescu. Deschideai televizorul, nu era decât un singur personaj: Ceauşescu. Îţi puteai pierde minţile. Apoi te duceai să-ţi iei ceva de mâncare, dar trebuia să stai la coadă câteva ore. 

Îmi amintesc că mergeam câte o oră cu maşina prin câmpuri de grâne, iar când ajungeam în oraş, nu exista pâine în magazine. Treceam pe lângă câmpuri cu sonde de petrol lângă Ploieşti şi ajungeam în oraş, unde nu exista benzină, conduceam pe lângă un baraj hidroelectric şi ajungeam într-un oraş care nu avea electricitate. România era cu adevărat prost condusă. Cu toate acestea, istoria ţării, căldura oamenilor şi amabilitatea lor m-au făcut mereu să mă întorc. Vă doresc ca în anul acesta să ne vedem mai des şi încă ceva. Aveţi acum un nou guvern, iar alegerile vor fi cam spre final de an. Sper ca România să continue lupta împotriva corupţiei, să îşi revină economic, iar acest lucru să se vadă în buzunarele oamenilor, şi că mai mulţi români se vor întoarce acasă şi din ce în ce mai puţini vor dori să plece, ca să poată ajuta la construirea ţării."



www.rri.ro
Publicat: 2020-01-16 16:20:00
Vizualizari: 1300
TiparesteTipareste