Jurnal românesc - 16.01.2020

jurnal românesc - 16.01.2020 Aproape 600.000 de copii și tineri români sub 20 de ani trăiau în 2018 în alt stat al Uniunii Europene, potrivit unui studiu al Centrului de cunoștințe pentru migrație și demografie al Comisiei Europene, citat de Deutsche Welle.

Aproape 600.000 de copii și tineri români sub 20 de ani trăiau în 2018 în alt stat al Uniunii Europene, potrivit unui studiu al Centrului de cunoștințe pentru migrație și demografie al Comisiei Europene, citat de Deutsche Welle. Pe locul doi se situează cei din Polonia, aproximativ 240.000, urmaţi de bulgari, circa 135.000, italieni, francezi şi germani. Executivul Comunitar estimează că în jur de 7% dintre copiii care trăiesc în UE au cetățenia unei alte țări. Două treimi dintre aceștia s-au mutat într-o țară UE dintr-un "stat terț", din afara spațiului comunitar, iar o treime sunt cetățeni ai Uniunii care locuiesc în alt stat membru. Germania găzduiește cei mai mulţi copii și tineri din state terțe, 1,1 milioane, în mare parte ca urmare a politicii "uşilor deschise" din timpul crizei refugiaților din 2015, urmată de Italia, aproape 850.000, Franţa, peste 750.000, Spania, circa 610.000 şi Marea Britanie, 400.000. Potrivit studiului, în jur de 6,9 milioane de copii din Uniunea Europeană trăiesc în altă țară decât cea natală.


Sibiul a fost selectat să concureze pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană în 2020, transmite Primăria municipiului. Nominalizarea a fost făcută de Asociaţia European Best Destinations, o entitate europeană cu sediul la Bruxelles, care are drept scop promovarea culturii şi turismului în Europa. Oraşul Sibiu concurează alături de destinaţii consacrate, precum Viena, Atena, Rotterdam, Paris, Roma, Lisabona, Berlin, Madrid, Praga sau Reykjavik. Atuurile Sibiului, prezentate şi promovate de municipalitate, sunt centrul istoric cu obiectivele turistice, muzeele şi bisericile, evenimentele şi activităţile turistice şi împrejurimile, care fac oraşul şi mai atractiv. Concursul se desfăşoară în perioada 15 ianuarie - 5 februarie, iar cei care doresc să susţină Sibiul îl pot vota pe site-ul competiţiei vote.ebdest.in. Sibiul a fost, în 2007, primul oraş din ţara noastră cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019, prima regiune gastronomică europeană din România.


Noul Consulat Onorific al României la Florența a fost inaugurat miercuri, pe Viale del Poggio Imperiale la numărul 32, transmite Ambasada ţării noastre la Roma. Evenimentul s-a desfăşurat în prezența noului consul onorific al României, Paolo Fagiolini, a ambasadorului României în Italia, George Bologan, a consulului general al României la Bologna, Daniela Dobre și a reprezentanților autorităților locale italiene. Ceremonia de deschidere a fost urmată de un moment muzical susținut de tânăra soprană de origine română Laura Bretan. Potrivit datelor publicate în ianuarie 2019, de Institutul Naţional de Statistică de la Roma, în Italia trăiesc în jur de 1,2 milioane de români, iar în oraşul Florenţa, circa 10.000.


Filmul "Tranzit", al regizoarei Ana-Felicia Scutelnicu, a fost selectat pentru a participa la cea de-a 17-a ediţie Berlinale Co-production Market. Manifestarea se desfăşoară în perioada 22-26 februarie, la Zoo Palast Cinema, în timpul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. "Tranzit", o producţie România, Germania, Republica Moldova, este susţinută de Programul MEDIA Europa Creativă. Acţiunea peliculei se petrece la mijlocul anilor 1990, undeva în Republica Moldova, şi oglindeşte situaţia dramatică de după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Regizoarea Ana-Felicia Scutelnicu s-a născut în 1978 la Chişinău, iar din 2002 trăieşte şi lucrează la Berlin. A absolvit regia la Academia de Film şi Televiziune din capitala Germaniei, unde a realizat patru scurtmetraje, care au fost proiectate în cadrul unor festivaluri de profil din lume. În 2012, filmul său "Panihida" a câştigat Premiul pentru scurt şi mediu-metraj la Festivalul de Film de la Roma.


Institutul Cultural Român de la Tel Aviv marchează Ziua Culturii Naţionale cu o conferință intitulată "Mari actori români ai scenei israeliene", care are loc pe 17 ianuarie. La eveniment participă actori de origine română care, prin activitatea lor, au lăsat o moștenire importantă și de durată. Este vorba despre actriţa Tricy Abramovici, actorul, regizorul de teatru și dramaturgul Nicu Nitai şi cea unanim considerată "marea doamnă a teatrului israelian", Lia Koenig. Manifestarea va conține două părți: prima va include un recital de poezie din clasicii literaturii române în lectura actorilor participanți, urmată de conferința propriu-zisă în cadrul căreia aceștia vor vorbi despre cum au reușit să îmbine originile românești cu identitatea israeliană. Evenimentul are loc la sediul ICR din Tel Aviv.



www.rri.ro
Publicat: 2020-01-16 12:02:00
Vizualizari: 652
TiparesteTipareste