Mohamed elmaddawi din Egipt

mohamed elmaddawi din egipt Mohamed elmaddawi din Egipt, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din București


Mohamed elmaddawi vine din Egipt, este student în anul III la medicină generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din București, unde trăieşte de aproape 4 ani.


"Tatăl meu m-a sfătuit să vin în România pentru că e o ţară europeană şi învăţământul european e mai bun decât cel din ţara mea. Şi mi-am dus dosarul la Ambasada României din Egipt, am obţinut viza, am sosit aici, prima oară am intrat ca student la programul în limba engleză, pentru că am întârziat. Am ajuns în România cam pe 14 noiembrie, am fost refuzat pentru că am întârziat, m-am înscris în anul pregătitor la limba română şi apoi am făcut o nouă cerere. Am depus un dosar pentru bursă la ambasada noastră de aici, Ambasada Egiptului din România, şi am reuşit să iau bursă."


În prezent  Mohamed elmaddawi studiază medicină generală în limba română, pe care a învăţat-o destul de repede.


"În anul pregătitor am învăţat româna, în primul an mi-a fost foarte greu, chiar nu înţelegeam nimic, aveam impresia că nu ştiam despre ce e vorba, mergeam la cursuri şi nu înţelegeam nimic, profesorii vorbeau, îşi ţineau cursul, dar eu nu înţelegeam, cum spunem  noi, în medicină, audiometria vocală la mine era cam zero. Şi după aceea am început încet-încet să înţeleg cam totul. Acum cred că înţeleg 90% din ce se discută la cursuri."


Mohamed elmaddawi s-a adaptat foarte rapid, în numai câteva luni, la viaţa din ţara noastră şi a reuşit să treacă uşor dincolo de diferenţele culturale dintre Egipt şi România.


 "Românii cu care ţin legătura m-au ajutat mult să înţeleg totul, adică ei mi-au explicat, mi-au spus ce pot să fac şi ce nu, cum să mă comport în diferite situaţii, inclusiv de sărbători, deci nu mi-a fost greu. În plus, cred că atunci când eu judec pe cineva, nu trebuie să-l judec după cultura mea, ci după cultura lui. De exemplu, eu sunt student la medicină, dar dacă dau acum examen la Facultatea de Istorie sau la Academia de Studii Economice, sigur o să pic, o să iau nota 4, normal, pentru că habar n-am despre ce e vorba la ASE sau la istorie. Aceeaşi idee se aplică şi dacă vreau să vorbesc cu cineva care a făcut un lucru rău. Poate după cultura lui sau după educaţia primită acel lucru e bun, nu rău. De aceea cred că avem nevoie de înţelegere, cred că trebui să îi înţeleg eu. Deci nu am probleme în sensul acesta."


Mulţi colegi l-au întrebat pe Mohamed elmaddawi despre Egipt. Iată o prezentare în câteva cuvinte a ţării sale natale:



"Piramidele, Alexandria, care e minunată, Luxor, care e foarte vechi, Peninsula Sinai, care şi ea e minunată, cred că acestea sunt cele mai reprezentative locuri."

Mohamed elmaddawi a călătorit puţin şi prin România.


"În România am fost în Mangalia, la Sinaia, mi-a plăcut mult la Constanţa şi cam atât."


Mohamed elmaddawi şi-a făcut mulţi prieteni români, cu care are o mulţime de lucruri în comun, ce îi fac să treacă peste diferenţele culturale.


"Da, am mulţi colegi şi prieteni, şi vecini, sunt mulţi. Colegii mei, de exemplu, vor şi ei să facă ceva bun pentru societate, pentru cei din jurul lor, fiecare în parte îşi doreşte tot ce e mai bun, îşi doreşte să lucreze, să nu aibă probleme, deci, din ce am văzut eu, avem multe lucruri în comun eu şi colegii, vecinii sau prietenii mei."

Acelaşi  Mohamed elmaddawi din Egipt şi la ce specializare medicală se gândeşte în viitor.


"Momentan eu sunt doar student, dar după terminarea facultăţii trebuie să-mi aleg o specializare. Trebuie să dau un examen de rezidenţiat. Până acum m-am gândit la neurochirurgie, dar un rol foarte important are şi examenul de rezidenţiat, după ce îi voi lua voi putea intra, în funcţie de notă, nu neapărat de ce vreau eu."


Mohamed elmaddawi din nou la final şi dacă are un fel de motto după care îşi conduce viaţa:


"Am ceva, dar nu e prea optimist. Din Legile lui Murphy, care îmi plac. Una din ele spune că tot ce se va întâmpla rău, se va întâmpla. Adică nu contează ce se va întâmpla pentru că oricum se va întâmpla, să nu ne mai gandim la ce se întâmplă mâine, când vine ziua de mâine rezolvăm totul mâine. Noi trăim ziua de azi, nu ne garantează nimeni că trăim până mâine."


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-23 16:18:00
Vizualizari: 966
TiparesteTipareste