Radu Jude, trei nominalizări la Berlinala 2020

radu jude, trei nominalizări la berlinala 2020 Ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin oferă publicului cineast trei titluri semnate de către regizorul român Radu Jude.

Ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin oferă publicului cineast trei titluri semnate de către regizorul român Radu Jude. Filmele "Tipografic Majuscul" şi "Ieşirea trenurilor din gară" vor avea premiera internaţională în secţiunea Forum a festivalului, în timp ce un al treilea proiect cinematografic, lungmetrajul "Somnambulii", va fi încadrat pe piaţa Berlinalei. 


Cu detalii, regizorul Radu Jude: "Sunt trei titluri, dar unul este un film încă în pregătire, în fază de proiect, care merge într-o piaţă foarte importantă pentru proiectele cinematografice, la Berlinale Market. Celelalte două sunt selectate în secţiunea Forum. Unul dintre ele este regizat integral de mine, "Tipografic Majuscul", o adaptare liberă după o piesă a Geaninei Cărbunariu, care la rândul ei este bazată pe un dosar de Securitate al adolescentului Mugur Călinescu. Celălalt film, "Ieşirea trenurilor din gară", este coregizat, este făcut împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, care l-a şi generat, prin munca lui de zece ani, de a căuta materiale de arhivă legate de Pogromul de la Iaşi, din 1941. Mi-a propus să facem acest film şi am acceptat."


Noile forme de expresie cinematografică sunt încadrate în secţiunea Forum a Berlinalei. Ambele titluri ale lui Radu Jude ating subiecte delicate din istoria României moderne, într-o viziune inedită. 

"Nu doar că este un festival foarte important, dar această secţiune Forum a selectat, de-a lungul anilor, filme radicale, mai atipice, pentru că ambele filme sunt destul de diferite de modelul narativ convenţional de cinema. Nu că acel model ar fi problematic în vreun fel. Ele sunt, într-o măsură mai mică sau mai mare, nişte încercări de a construi cinematografic sau de a explora realitatea cu ajutorul cinematografului, într-o formă oarecum diferită."


Deşi nu le consideră esenţiale, Radu Jude recunoaşte importanţa nominalizărilor şi a distincţiilor acordate pe scenele marilor festivaluri de film din Europa. Este bucuros să participe la Berlinala de anul acesta, iar crezul său în cinematografie este reconfirmat cu această ocazie. 


"O cinematografie sănătoasă înseamnă foarte multe lucruri, printre care şi acest lucru. Desigur, uneori sunt întrebat de ce se mai produc aceste filme, dacă nu au suficient public. Nu ştiu să dau un răspuns foarte precis, dar ştiu că, la un moment dat, directorul Festivalului de la New York, care era şi profesor la o facultate de film în America, acum câţiva ani le arătase studenţilor filme deAbbas Kiarostami, marele cineast iranian. Dintr-odată, fiindcă se vorbea pe atunci despre un posibil război cu Iranul, unul dintre studenţi a întrebat dacă aveau să fie bombardaţi acei oameni din filmele lui Kiarostami. Cinematograful înseamnă şi asta, să ofere un anumit mod, un chip şi un anumit limbaj al unei societăţi, al unei civilizaţii. Din acest punct de vedere, este important. Este şi mai important dacă filmele sunt reuşite în sensul de a capta şi de a transmite ceva mai adânc legat de societate. Sunt importante distincţiile sau nominalizările, dar, deşi au rolul lor, pe care nu îl neg, nu mi se par esenţiale."


La nivel european, conform platformei web Cineuropa, peste 18 mii de pelicule au fost produse, în statele membre ale Uniunii Europene, în perioada 2007-2017. Cinematografia română îşi găseşte locul în acest clasament, însă Radu Jude atrage atenţia asupra problemelor care ne ţin încă departe de topurile europene, în ciuda participării sale la Festivalul de Film de la Berlin. 


"Cinematografia română este o cinematografie mică, dacă ne gândim la numărul de filme produse anual în raport cu ţări ca Franţa sau chiar Polonia sau Cehia. Este o cinematografie în care există din ce în ce mai puţin loc. Mă refer la distribuţia care se face preponderent în mall-uri. Este un lucru foarte bun, fiindcă în aceste multiplex-uri există condiţii de vizionare decente. Doar că, fiind nişte locuri unde interesul comercial primează şi poate că este normal să fie aşa, anumite forme de expresie nu mai au acces la public. O altă problemă foarte mare ţine de educaţie. Mă refer la educaţie în general, care este în continuare lovită, subfinanţată, dar şi la o educaţie specifică, cinematografică, care nu există ca în alte ţări, la şcoală sau la liceu. Iar asta ne plasează, evident, la coada clasamentului."


"Tipografic Majuscul", o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, va avea premiera în România pe 21 februarie 2020. Din distribuţia celui de-al şaptelea lungmetraj semnat de Radu Jude fac parte actorii Şerban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu şi Alexandru Potocean. "Ieşirea trenurilor din gară" va avea premiera în cinematografe în toamna acestui an, fiind produs de către Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, în colaborare cu istoricul Adrian Cioflâncă. Iar "Somnambulii", cel mai recent proiect de ficţiune scris de Radu Jude şi produs de Ada Solomon, aşteaptă începerea filmărilor programate pentru această vară. Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin va avea loc în perioada 20 februarie - 1 martie.


www.rri.ro
Publicat: 2020-01-25 11:27:00
Vizualizari: 1666
TiparesteTipareste