Ce şanse de acces în Spaţiul Schengen mai au România şi Bulgaria?

ce şanse de acces în spaţiul schengen mai au românia şi bulgaria? Au trecut mai bine de 13 ani de când România şi Bulgaria fac parte din Uniunea Europeană, dar cele două ţări nu au fost acceptate încă în Spaţiul Schengen.

Unul dintre drepturile cele mai apreciate de cetăţenii Uniunii Europene  este mobilitatea în spaţiul comunitar. În acest sens, încă din 1985 există un acord de liberă circulaţie, aşa‑numitul Acord de la Schengen, care face posibilă trecerea frontierei între statele semnatare fără prezentarea de acte de identitate și fără opriri pentru control. Deşi au trecut mai bine de 13 ani de când România şi Bulgaria fac parte din Uniunea Europeană, cele două ţări nu au fost acceptate încă în aşa-numitul Spaţiu Schengen. 


Instituţii europene precum Comisia şi Parlamentul s-au pronunţat deja pentru lărgirea zonei de liberă circulaţie, dar opoziţia anumitor state membre a dus la blocarea procesului. Crizele migratorii care au afectat Europa în ultimii ani nu au uşurat situaţia. Mai multe ţări au reinstaurat, temporar, controale la graniţele lor din interiorul Uniunii, în ideea de a limita fenomenul migraţiei şi a împiedica extinderea reţelelor teroriste şi de crimă organizată pe teritoriul lor. Situaţia a întărit poziţia unor state precum Olanda, Germania sau Austria, reticente în continuare faţă de admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. 


Exportul de crimă organizată din cele două ţări spre Europa nu a uşurat lucrurile, după cum ne spune eurodeputata Ramona Strugariu, din grupul Renew Europe, membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European (LIBE): "Colaborarea judiciară în materie penală din spaţiul European ne-a arătat, din păcate, că, în mod frecvent, am avut reţele de trafic din România sau reţele de crimă organizată din România  implicate în tot felul de acţiuni. Cumva, faptul că nu ne‑am asumat foarte serios, inclusiv la nivel naţional, combaterea serioasă a criminalităţii organizate sau implicarea mult mai fermă pe această linie, cred că ne-a costat, à propos de Spaţiul Schengen".



Cu toate acestea, eurodeputata Ramona Strugariu este optimistă, însă în anumite condiţii... : "Eu cred că România şi Bulgaria au şanse reale din momentul în care demonstrează maturitate politică şi asumare la nivel de respectare a legislaţiei europene şi a statului de drept. Nu este o chestiune tehnică, şi am spus-o în mod repetat, pentru că suntem pregătiţi şi am lucrat, din punct de vedere tehnic, chiar şi la ultimele reguli şi condiţionalităţi pe partea tehnică, pe care România le îndeplineşte cu succes. Am depăşit şi perioada de teste, am făcut şi testele cu agenţiile europene responsabile în acest sens... Legislaţie solidă, mesaj de stabilitate politică şi cred că putem să fim, într-un an, acolo..."


În acest moment însă, nu este foarte clar modul în care va funcţiona, mai departe, Spaţiul Schengen. Mai multe capitale europene au ridicat deja problema nevoii de reformare a acestei zone de liberă circulaţie, iar procesul ar putea să mai dureze, afectând şi poziţia României şi Bulgariei.




www.rri.ro
Publicat: 2020-01-28 11:15:00
Vizualizari: 1461
TiparesteTipareste