Filme românești selecționate la festivalul Sundance

filme românești selecționate la festivalul sundance La Club Cultura ne întâlnim cu Radu Ciorniciuc şi Alexander Nanau, regizorii români selecţionaţi la Festivalul de Film de la Sundance, cel mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite

La Club Cultura ne întâlnim cu Radu Ciorniciuc şi Alexander Nanau, regizorii români selecţionaţi la Festivalul de Film de la Sundance, cel mai cunoscut festival de film independent din Statele Unite, care are loc în perioada 23 ianuarie - 2 februarie. "colectiv", filmul lui Alexander Nanau a fost selectat la categoria "Spotlight", în timp ce "Acasă", filmul lui Radu Ciorniciuc, este prezentat în secţiunea "World Cinema Documentary Competition".


Filmul "colectiv", realizat de Alexander Nanau, a fost selectat la Festivalul de Film Sundance, după succesul premierelor de la Veneția și Toronto. Este singurul film documentar care va fi proiectat în secțiunea "Spotlight" a festivalului, un tribut pentru titlurile de excepție care au avut premiera mondială cu un an în urmă. Filmul, un documentar observaţional, urmărește evenimentele primului an de la tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti (unde a izbucnit un incendiu pe 30 octombrie 2015, soldat cu 66 de victime) și se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști în încercarea de a afla adevărul.


"colectiv" este despre oameni versus sistem, linia fină dintre adevăr și minciună, despre curaj și responsabilitate.

Regizorul Alexander Nanau: " Am decis că trebuie spusă o poveste despre ce s-a întâmplat, că trebuie înţeles procesul care are loc în societatea românească. Am pus cap la cap o echipă de documentare, am documentat povestea în toate direcţiile şi, împreună cu Antoaneta Opriş, coautoarea filmului, mi-am dat seama că trebuie să ne concetrăm pe presă, pentru că presa ar putea descifra relaţia dintre putere şi cetăţean.

Şi am ales să spunem povestea prin ochii presei pentru că la acel moment, presa, mai exact echipa de la Gazeta Sporturilor, formată din Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac, era singura care începuse să pună întrebări. În rest, în toată media, oficialii minţeau şi dezinformau. Spuneau că victimele pot fi operate în România pentru că există condiţii, în timp ce echipa de la Gazeta Sporturilor a descoperit că unitatea pentru arşi de la Spitalul Floreasca, unde se spunea că urmează să fie operate victimele incendiului era de fapt închisă. Aşa ne-am dat seama că din toată povestea asta poate ieşi mai mult.

Pentru că echipa condusă de Cătălin Tolontan era cunoscută pentru investigaţii şi atunci ne-a venit ideea să mergem către ei să-i întrebăm dacă au ceva în plus, ceva nou la care lucrează pentru a deconspira această minciună a statului şi dacă ne pot lăsa să urmărim felul în care documentează subiectul. La început au fost foarte reticenţi, dar văzând că şi echipa noastră a investigat atât de profund subiectul, au prins curaj şi încredere în noi şi am început să colaborăm. Şi, pe măsură ce filmam, ne-am dat seama că documentăm un thriller desprins din viaţă."                         
                                                   


"Acasă, My Home", filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.


Echipa filmului a dezvoltat, în același timp, și un proiect social la care au contribuit nenumărați specialiști și organizații umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trăit izolați de societate: fără documente, fără educație sau acces la sănătate. Acum, toți cei nouă copii din familia Enache au acte, merg la școală, sunt văzuți în mod regulat de medici, iar adulții au locuri de muncă stabile.


Jurnalistul şi regizorul Radu Ciorniciuc: "Aş putea spune că Acasă, my Home e filmul dramei unei familii. Filmul este povestea acestei familii întinsă pe patru ani, am filmat aproape doi ani cu ei în Delta Văcăreşti, şi apoi încă aproape doi ani cu ei în oraş, în timpul procesului lor de integrare socială. Este un documentar realizat în colaborare cu coscenarista Lina Vdovîi, apoi s-a alăturat proiectului şi Mircea Topoleanu.

Nici unul dintre noi nu avea experienţă în cinematografie, însă am reuşit să colaborăm, iar de la un moment dat ni s-a alăturat şi un producător cu experienţă. Oricum, pentru că suntem jurnalişti şi am avut acces la nişte canale prin care am comunicat mereu cu publicul, proiectul devenise destul de vizibil. A fost şi încercarea de a consolida proiectul social pe care l-am pornit şi care şi-a propus o tranziţie mai puţin traumatizantă a copiilor şi a părinţilor lor, eforturi care au fost susţinute şi de public.

Datorită celor care ne-au susţinut am putut realiza acest proiect multimedia, Acasă. Un album făcut de copii în primul lor an de tranziţie, când au documentat perioada de la plecarea din Deltă până la terminarea primului an de şcoală. Până atunci, ei nu mai fuseseră niciodată la şcoală." 


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-01 14:12:00
Vizualizari: 1475
TiparesteTipareste