Moderinizarea pieţei centrale din comuna Ciacova, judeţul Timiş

moderinizarea pieţei centrale din comuna ciacova, judeţul timiş Primăria orașului Ciacova din județul Timiș a accesat proiecte europene în valoare de peste 8 milioane de euro.

Simbolul Ciacovei, turnul de apărare (cula turcească) urmează a fi reabilitat printr-un proiect de peste un milion de euro. Alte proiecte de infrastructură școlară în valoare de 3 milioane de euro vor produce schimbări majore în oraș și în satul învecinat. În localitatea Obad va fi renovată școala iar în Ciacova, grădinița și școala primară ce funcționează în clădiri prea vechi vor fi demolate pentru a fi construite altele noi, adecvate nevoilor din prezent. Pe axa 13.1 din Programul Operațional Regional, "Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România", administrația orașului Ciacova a obținut o finanțare de 5 milioane de euro spune primarul Petru Filip:


"Acest proiect are două componente: o componentă infrastructură rutieră și pietonală unde o să renovăm ansamblul urban piața cetății, care este monument istoric. Aicea toate liniile de curent de înaltă și medie tensiune vor fi introduse în subteran, piața va fi pietonală, în mare parte. Avem două statui care, și acestea se vor recondiționa, se va reface partea carosabilă, partea pietonală, cu piatră cubică naturală. 

A doua componentă este renovarea palatului administrativ (cum îi spunem noi), o clădire foarte frumoasă care este în vecinătatea turnului de apărare, nu este monument istoric dar face parte din proximitatea monumentelor istorice. Aici se vor amenaja interioarele unde se va muta biblioteca, se va face muzeul unde se va dota și se va pune la dispoziția vizitatorilor inclusiv săli de conferințe și alte activități pentru tineret. Acest proiect este în faza finală de obținere a avizelor, pentru ansamblul urban piața cetății s-au obținut toate avizele. Urmează palatul administrativ care este în fază de avize. Din păcate nu putem depune amândouă proiecte împreună la ADR Vest pentru evaluare și apoi se va face acea licitație pentru a găsi constructorul acestor obiective."

   

Termenul stabilit pentru finalizarea investițiilor din zona centrală este anul 2022.

Finanțarea nerambursabilă acordată proiectului "Restaurarea și promovarea Turnului de apărare (cula) monument istoric din orașul Ciacova" este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 2.000 de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului de la 500 de vizitatori pe an la 2.500 de vizitatori după intervenție.www.rri.ro
Publicat: 2020-02-03 09:27:00
Vizualizari: 323
TiparesteTipareste