Măsuri internaţionale împotriva noului virus

măsuri internaţionale împotriva noului virus Epidemia de coronavirus încă se extinde, în ciuda eforturilor autorităţilor chineze.

În China numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut foarte mult după introducerea unei noi metode de diagnosticare. Potrivit cifrelor oficiale, până vineri, numărul morţilor ajunsese la aproape 1.400, iar circa 64.000 de cazuri de infectare fuseseră înregistrate în China continentală. Aceste cifre arată că epidemia încă se extinde, în ciuda eforturilor autorităţilor. Mai mult, zeci de mii de oameni din provincia Hubei trăiesc izolaţi de câteva săptămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat numele oficial al coronavirusului - COVID-19, dar şi că un vaccin împotriva acestuia nu va fi finalizat în următoarele 18 luni şi ar putea costa milioane de dolari.

 

După ce iniţial a felicitat China pentru felul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă acuză acum 'lipsa de transparenţă' din partea Beijing-ului. Chiar dacă China concentrează aproximativ 99% din cazuri, epidemia de COVID-19 menţine întreaga lume în alertă, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare în circa 20 de ţări.

 

Miniştrii sănătăţii din statele membre UE reuniţi la Bruxelles spun că Uniunea este pregătită pentru o eventuală agravare a situaţiei generate de răspândirea coronavirusului. Aceştia cer industriei de profil din ţările lor să caute soluţii pentru asigurarea stocurilor de echipamente medicale din cauza sincopelor în aprovizionarea din China.

 

Uniunea, unde s-au înregistrat deja câteva cazuri, face de asemenea apel la statele membre să se coordoneze mai bine pe acest subiect şi să facă rapid schimb de informaţii. Potrivit oficialilor europeni, cele mai multe echipamente medicale provin din China şi sunt deja probleme cu stocurile. UE intensifică deja măsurile de control la frontiere pentru limitarea transmiterii coronavirusului. De asemenea, Comisia Europeană intenţionează să dispună măsuri de verificare atentă a produselor care provin din China.

 

Temerile de infectare au provocat anularea mai multor târguri internaţionale majore, inclusiv a Salonului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona. Epidemia a dus deja la o 'reducere potenţială de 4-5 miliarde de dolari' a veniturilor companiilor aeriene din întreaga lume, a anunţat şi Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

 

Între timp, la Bucureşti, autorităţile dau asigurări că nu există niciun caz de îmbolnăvire cu acest virus în România. Ministrul sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că în ţară există capacitatea de diagnostic, iar pe lângă Bucureşti se intenţionează instituirea a încă trei locuri unde să se poată face analizele necesare. Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat, la rândul său, că au fost alocaţi din fondul de rezervă banii pentru achiziţionarea termoscannerelor cu care să fie dotate aeroporturile din ţară.


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-14 12:20:00
Vizualizari: 789
TiparesteTipareste