Comisia aprobă planul României de scădere a emisiilor auto de CO2

comisia aprobă planul româniei de scădere a emisiilor auto de co2 Comisia Europeană a aprobat o schemă de sprijin public prin care România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute.

Potrivit Executivului de la Bruxelles, măsura va contribui la reducerea poluării, fără a distorsiona concurenţa pe piaţa unică. 


România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul Ecologic European. Iar această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa - a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.


Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro şi va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investiţiile în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a celor electrice cu baterie din toată România - deopotrivă în zone urbane, suburbane şi rurale. Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu, în ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.




Comisia a evaluat măsura de ajutor în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, stipulate în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permite ţărilor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice de interes comun, în anumite condiţii. Comisia consideră că măsura va favoriza creşterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuţie majoră la reducerea emisiilor de CO2 şi de poluanţi, în conformitate cu obiectivele Uniunii Europene în materie de climă şi mediu, precum şi cu ţintele stabilite de Pactul Ecologic European.


Comisia a mai constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurenţiale de ofertare şi că se vor institui garanţiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar - se precizează într-un comunicat. Totodată, Comisia a conchis că schema aduce o contribuţie la obiectivele în materie de mediu şi climă ale Uniunii Europene care depăşeşte orice posibilă denaturare a concurenţei şi a schimburilor comerciale cauzată de ajutor.


Pactul Ecologic European, prezentat acum două luni, stabileşte măsuri care urmăresc ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Iar pentru a ajunge acolo, emisiile poluante generate de transporturi trebuie să scadă cu 90%.


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-17 13:42:00
Vizualizari: 644
TiparesteTipareste