Perspectivele satului românesc

perspectivele satului românesc În 2020, în România, 3,5 milioane de gospodării încă se mai încălzesc cu lemne, iar statisticile spun că o familie consumă anual cinci metri cubi de lemn.

“Mediul rural nu poate fi condamnat la infinit la sărăcie şi subdezvoltare. Aproape jumătate din populaţia României nu este conectată la sistemul de canalizare şi doar unul din trei români care locuiesc în mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apă” – a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România. Mai mult, statisticile arată că două treimi din populaţia de la sate nu este racordată la reţeaua de gaze naturale. Potrivit şefului statului, proiectele viitoare ar trebui să vizeze extinderea reţelei de gaze şi accesarea de fonduri europene.

 

Klaus Iohannis: “Satul românesc are un potenţial uriaş de dezvoltare. Nu ne lipsesc nici ideile şi nu ne lipseşte nici forţa. Ce ne lipseşte? Este un plan pe termen lung, o strategie clară şi cu acţiuni concrete, pentru ca potenţialul rural să poată fi pus în valoare mai bine şi mai eficient. Iar acest plan trebuie să aibă un obiectiv prioritar: să punem punct acelor practici care perpetuează şi accentuează inegalităţile dintre mediul rural şi mediul urban”.

 

De asemenea, copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii ca şi cei care învaţă în marile oraşe. Depopularea satelor, abandonul şcolar, accesul la educaţia timpurie, lipsa spaţiilor de învăţământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluţiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice, potrivit şefului statului, atât autorităţile centrale, cât şi pe cele de la nivel local.  

 

Klaus Iohannis a mai declarat ca este absolut esenţial ca transparenţa, integritatea, profesionalismul, corectitudinea şi meritocraţia să guverneze administraţia publică centrală şi locală, astfel încât calitatea vieţii românilor să se îmbunătăţească, iar serviciile oferite de instituţiile publice să fie la cel mai înalt nivel. “România normală nu este aceea în care unii cetăţeni au mai puţine şanse şi oportunităţi doar pentru că locuiesc la sat. Fiecare român, indiferent de locul în care trăieşte, trebuie să aibă acces la servicii publice de calitate şi să găsească în administraţia locală un partener onest” – a conchis preşedintele.

 

Prezent la adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România, ministrul Mediului, Costel Alexe, a recunoscut, la rândul său, că principala problemă cu care se confruntă în prezent satul românesc este lipsa gazului, deoarece 3,5 milioane de gospodării încă se mai încălzesc cu lemne, iar unul din doi copaci tăiaţi se face scrum. “Cred că trebuie să fie un obiectiv pentru noi toţi să creştem gradul de racordare la reţeaua de gaze naturale, pentru a reduce presiunea pe care fiecare dintre noi, primari, cetăţeni sau beneficiari, o punem pe pădurile din România” – a concluzionat Costel Alexe.


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-18 12:15:00
Vizualizari: 874
TiparesteTipareste