Jurnal românesc - 19.02.2020

jurnal românesc - 19.02.2020 Premierul interimar Ludovic Orban a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi.

Premierul interimar Ludovic Orban a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi. Şeful guvernului apreciază că sărbătoarea reprezintă omagiul pe care România contemporană şi întreaga lume îl aduc "geniului părintelui sculpturii moderne", care "nu şi-a uitat rădăcinile şi a rămas sufleteşte legat de satul românesc". Orban a amintit de succesul înregistrat de expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei" deschisă în cadrul Festivalului internaţional de artă Europalia şi care a fost vizitată de peste 100.000 de oameni. 

"Pentru noi, ca români, este un argument în plus să îl preţuim pe Constantin Brâncuşi, să dovedim respect faţă de tot ceea ce ne leagă de viaţa şi opera sa", a mai spus Orban. 

Cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la nașterea întemeietorului sculpturii moderne Ministerul Culturii organizează în ţară şi în întreaga lume manifestări speciale. Una dintre acestea este inaugurarea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi, la Târgu Jiu, în casa în care artistul a locuit în perioada în care a lucrat la Ansamblul monumental "Calea Eroilor", compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Coloana fără Sfârşit. Prin testament, Constantin Brâncuşi a lăsat statului român toate creaţiile sale din atelierul de la Paris, dar moştenirea sa a fost refuzată de guvernul comunist. Geniul său a fost recunoscut în ţară abia în 1964, iar după Revoluţie, în 1990, a fost ales postum membru al Academiei Române.


Institutul Cultural Român de la Madrid organizează pe 21 februarie un editathon dedicat culturii române și aniversării Zilei Constantin Brâncuși. Evenimentul are loc în colaborare Universitatea Complutense din Madrid și cu sprijinul Wikimedia España şi va avea loc la sediul Facultății de Științele Documentării din capitala Spaniei. Editathon-ul va începe cu un atelier de explicare a procedurii de introducere de date în Wikidata și va continua cu partea practică. Obiectivul este realizarea unei baze de articole de calitate, în limba spaniolă, despre personalitățile culturii române din literatură, muzică, arte vizuale, film, oameni de știință și opere fundamentale. La final, ICR Madrid va organiza o festivitate de premiere a studenților care au participat la eveniment. Aceştia vor primi cărți, diferite materiale utile activității universitare, precum și un stagiu de practică la biblioteca institutului.


Peste 10.000 de tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018, potrivit rezultatelor unei analize realizate de Iniţiativa pentru Competitivitate - INACO. Cei mai mulţi au plecat din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Timiş, Bacău, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Sălaj, Covasna şi Harghita. În elaborarea cercetării nu au fost luate în calcul deplasările sezoniere pentru studii sau muncă, ci doar plecările definitive. 

Totodată, INACO citează un raport Global al Competitivităţii realizat de Bănca Mondială potrivit căruia un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul de productivitate odată ajuns la maturitate în ţară. În acest context, perspectiva celor din Bucureşti-Ilfov este mai pozitivă, cu un potenţial al capitalului uman de 68%, urmat de judeţul Cluj - cu 65%. La polul opus, judeţele care oferă cele mai mici oportunităţi de educaţie, sănătate şi speranţă de viaţă pentru tineri sunt Satu Mare (cu 53%), Ialomiţa şi Călăraşi (cu 52 de procente) şi Giurgiu (cu 51%). Raportul Băncii Mondiale plasează România pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine pe piaţa internă resursa umană talentată.


Mihai Mălaimare Jr. a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun director de imagine la gala Hollywood Film Awards, care a avut loc în SUA la Los Angeles. Românul a primit distincţia pentru contribuţia la realizarea dramei neozeelandeze "Jojo Rabbit", regizată de Taika Waititi. Acţiunea filmului, o satiră comică, se petrece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi-l are în prim plan pe Jojo, un băieţel german care află că mama sa ascunde o fetiță evreică în mansarda casei şi care are drept prieten imaginar o versiune stupidă a lui Adolf Hitler. În vârstă de 44 de ani, Mihai Mălaimare Jr. a fost şi directorul de imagine al filmului "Nina", de Cynthia Mort, iar în 2014 a fost lăudat de presa de specialitate pentru filmul "Umblând printre morminte", de Scott Frank. 

În 2013, a fost premiat la gala National Society of Film Critics, unde s-a impus la categoria "cea mai bună imagine" pentru pelicula "The Master", de Paul Thomas Anderson. Pentru acelaşi film, în 2012 a primit distincţia pentru cea mai bună imagine din partea Boston Society of Film Critics şi a fost nominalizat la prestigioasele Satellite Awards şi Critics' Choice Awards. Cineastul român a lucrat şi la realizarea filmelor "Tinereţe fără tinereţe" şi "Tetro", în regia lui Francis Ford Coppola.



www.rri.ro
Publicat: 2020-02-19 12:07:00
Vizualizari: 674
TiparesteTipareste