Hai la Droşca cu de toate! (Trăsura Fast-food)

hai la droşca cu de toate! (trăsura fast-food) Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva se ocupă în principal cu protejarea pădurilor şi a fondului forestier, precum şi cu exploatarea lui raţională şi cu prelucrarea primară a lemnului.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva  se ocupă în principal cu protejarea pădurilor şi a fondului forestier, precum şi cu exploatarea lui raţională şi cu prelucrarea primară a lemnului. În judeţul Bistriţa Năsăud este o situaţie specială pentru că aici Regia Naţională a pădurilor deţine singurul atelier de confecţionat trăsuri şi sănii, deschi în anul 2004. A fost un atelier destinat iniţial Hergheliei Beclean. Herghelia a fost înfiinţată în anul 1955, în primă fază ca un depozit de armasari.  În anul 1985 începe formarea rasei Semigreu Românesc, în herghelia de la Beclean, iar din anul 1993 începe şi formarea şi amelioarea rasei de Lipiţan. Aici este singurul loc din lume unde este dezvoltat în mod sistematic Lipiţanul cu roba neagră şi murgă.


Ca o diversificare a activităţii, la herghelia Beclean turiştii pot beneficia de oferte pentru petrecerea timpului liber, după cum ne-a spus Doita Varna, medicul veterinar al hergheliei Beclean:  "Începând din luna august se fac cursuri de călărie, plimbări călare, plimbări cu trăsurile, vizitare de herghelie, plimbări, iarna, cu săniile, trase de doi sau de patru cai, la 36 de lei (aproximativ 8 euro) cursul de călărie de jumătate de oră şi 18 lei (aproximativ 4 euro) de persoană cu trăsura."


Astfel Romsilva a ajuns să confecţioneze peste 30 de modele de sănii şi trăsuri. Iar anul trecut  a testat piaţa cu un nou produs. Ne-a spus despre ce anume este vorba şeful Direcţiei silvice Bistriţa-Năsăud, Ivan Gheorghe:  "O trăsură de fast-food, cu cele necesare. Şi comenzile nu au întârziat să apară. Avem foarte multe comenzi în special din Bucureşti. Imediat ce am lansat-o au venit zece (n.r. comenzi) din Bucureşti. Avem comenzi de la Braşov, avem comenzi de la Sibiu. Noi putem realiza cam una şi jumătate pe lună. Aşadar trei trăsuri în două luni, bineînţeles fără a neglija celelalte activităţi."


Rulotele cu mâncare au apărut pentru început în SUA leaderul pe piaţă în această privinţă fiind New York-ul, unde rulotele cu mâncare au devenit deja o alternativă la clasicul restaurant.


Deşi la noi lucrurile se mişcă mai timid, Ivan Gheorghe ne-a asigurat că la Romsilva Bistriţa-Năsăud deja au 50 de comenzi în aşteptare, cele mai multe chiar din Bucureşti, unde proprietarii de afaceri cu mâncare vândută direct în stradă ar vrea să atragă cât mai mulţi clienţi. Iar cerinţele în privinţa aspectului căruţei (numită şi droşcă) diferă, după cum ne-a mai spus şeful direcţiei silvice:  "Ne-au cerut să o facem ca o vitrină, alţii ne-au cerut să o facem şi cu o cameră pentru personal. A fost greu de găsit oamenii care sunt dispuşi să facă aşa ceva şi să aibă şi priceperea necesară. O parte dintre ei s-au pensionat, dar am găsit alţii în locul lor şi continuăm. Am avea nevoie de mai mulţi, dar vreau să vă spun că o parte dintre ei, cei care sunt la confecţii metalice, strungarii-sudori - îi folosesc şi pentru alte activităţi de reparare a utilajelor forestiere."


Am mai aflat că o trăsură poate ajunge la un preţ comparabil cu cel al unui autoturism. În plus, trăsurile sunt uşor deplasabile. Ele pot fi tractate de cai sau de autoturisme, fiind dotate cu toate facilităţile pentru a fi autorizate să circule pe drumurile publice. Ele pot ajunge până la 6 metri lungime şi circa 3 metri lăţime şi 2,8 metri înălţime, sunt confecţionate din materiale reciclabile, izolate termic şi au toate dotările necesare pentru pregătit şi servit mâncarea în stradă. Dotările standard sunt blaturi cu melamină, chiuvetă inox cu bazine de apă curată şi reziduală, pompă electrică pentru alimentarea cu apă, sistem de iluminare interior şi exterior pe bază de led, mese situate în spatele şi în faţa căruţei.


Romsilva prospectează şi posibilitatea extinderii peste hotare, urmând să fie  confecţionate, în curând, trăsuri unicat destinate comerţului comunitar.


Am pornit şi noi într-o cercetare pe străzile din Bucureşti, pentru a observa cât de răspândite sunt rulotele sau căruţele cu mâncare. Dacă rulote am găsit mai multe, căruţe am descoperit doar vreo două. Una este Căruţa cu cârnaţi din Centrul Vechi, iar alta este pe bulevardul Unirii şi vinde tot cârnaţi.


Deşi a fost denumită generic trăsura tip fast-food, aceasta îşi poate schimba destinaţia în florărie, librărie, magazin de suveniruri, cafenea, gelaterie sau cofetărie.



www.rri.ro
Publicat: 2020-02-25 14:00:00
Vizualizari: 1559
TiparesteTipareste