Noi discuții despre bugetul pe termen lung al UE

noi discuții despre bugetul pe termen lung al ue Summitul Uniunii Europene dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore discutând în contradictoriu, fiind evidentă o divizare profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor.


Divergenţele privesc atât valoarea bugetului, cât şi distribuţia acestuia pe capitole. Un grup al contributorilor neţi - format din Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi într-o anumită măsură Germania - cer ca bugetul Uniunii Europene să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al statelor membre. În schimb, ţările beneficiare nete est-europene atrag atenţia că fondurile Uniunii sunt necesare pentru atenuarea inegalităţilor de dezvoltare dintre ele şi cele vest-europene.


Însă, mai multe state contributoare nete, printre care şi Germania, doresc o repartiţie a resurselor care să favorizeze noi priorităţi, precum cercetarea, apărarea, migraţia sau mediul, în detrimentul politicilor tradiţionale, respectiv, politica agricolă comună şi politica de coeziune, cărora până în prezent li s-a alocat împreună circa 60% din buget. În cazul politicii agricole comune, menţinerea unei finanţări ridicate este sprijinită intens de Franţa, susţinută de alte state al căror sector agricol are o pondere importantă în economie, printre care România, dar şi Spania, care în prezent se află sub presiunea protestelor agricultorilor.


Comisia Europeană, care la rândul ei a stabilit ca priorităţi combaterea schimbărilor climatice şi sectorul digital, ar dori un buget multianual de 1,114% din venitul naţional brut al statelor membre, iar Parlamentul European chiar şi mai mult, respectiv 1,3%. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a venit cu o propunere de compromis, avansând valoarea de 1,074% şi revizuind-o apoi în scădere, la 1,069%. Această luptă a procentelor este importantă, întrucât 0,01% înseamnă peste 10 miliarde de euro. În orice caz, nici cea de a doua variantă oferită de Charles Michel nu a avut succes.


La conferinţa de presă de după încheierea summitului, Charles Michel a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească măcar data viitorului summit pentru discutarea bugetului Uniunii Europene. Iar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a resemnat să conchidă că "asta este democraţia; este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi".


www.rri.ro
Publicat: 2020-02-24 10:36:00
Vizualizari: 560
TiparesteTipareste