Mandatul european în negocierile post-Brexit cu UK

mandatul european în negocierile post-brexit cu uk  Uniunea Europeană și Marea Britanie se așează de luni din nou la masa negocierilor. Încep discuțiile despre stabilirea viitoarelor relații după încheierea perioadei de tranziții post Brexit. Prima rundă are loc la Bruxelles și va dura 4 zile.

"Suntem pregătiți să începem noua etapă a negocierilor după Brexit. Suntem pregătiți să ne așezăm la masa discuțiilor de luni după amiază", spune negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, cel care s-a ocupat de dosarul Brexit și care are acum misiunea de a pune bazele unui nou parteneriat cu Marea Britanie. Mandatul cu care va merge la negocieri a fost aprobat marți de la reuniunea miniștrilor de externe sau ai afacerilor europene din cele 27 de state membre ale Uniunii.


Regatul Unit a ieșit din spațiul comunitar pe 31 ianuarie, iar din acel moment a inceput o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului. În tot acest timp, Londra va continua să aplice regulile europene, dar nu va mai lua parte la luarea deciziilor. La finalul perioadei de tranziție nu va mai avea însă nici o obligație față de Bruxelles.  


"Suntem convinși că este în interesul ambelor părți ca parteneriatul pe care îl vom încheia să fie extrem de ambițios atât în materie de economie, comerț, pescuit și transport, cât și în ceea ce privește securitatea internă, politica externă și apărare", spune același Michel Barnier. El a promis că în cele 10 luni pe care le are la dispoziție va purta negocierile cu britanicii cu respect, dar a ținut să precizeze: "Nu vom încheia acordul cu orice preț".


Încă de pe acum cele mai aprinse discuții se anunță a fi cele legate de viitoarele relații comerciale. Există de altfel o condiție importantă pe care o pune Bruxelles-ul Londrei. Este vorba despre respectarea liberei circulaţii pentru europeni, după cum a ținut să precizeze chiar șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen.


"Dacă nu există libera circulaţie a persoanelor, bineînţeles că nu poate exista libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor".


Europenii și-ar dori de asemenea ca britanicii să respecte în continuare anumite reguli ale Uniunii, în special în materie de ajutoare de stat, mediu, dreptul muncii şi fiscalitate.


Britanicii și-ar dori în schimb un acord comercial similar celor negociate de Uniune cu Canada şi Japonia, care să le menţină capacitatea de a-şi reglementa economia singuri, aşa cum își doresc.  Spun chiar că sunt pregătiţi să părăsească masa negocierilor în cazul în care până în iunie nu se conturează posibilitatea încheierii unui acord comercial convenabil pentru ambele părți. 



www.rri.ro
Publicat: 2020-02-28 10:57:00
Vizualizari: 633
TiparesteTipareste