Misiune în Mali: 120 de militari ai Forțelor Aeriene Române, în cea mai fierbinte zonă din Africa

misiune în mali: 120 de militari ai forțelor aeriene române, în cea mai fierbinte zonă din africa Un detașament format din 120 de militari ai Forțelor Aeriene Române participă, timp de un an, la o misiune în Mali, în cea mai fierbinte zonă din Africa.

Forțele aeriene române au în Mali 120 de oameni care participă la Misiunea ONU din această țară  și  4 elicoptere IAR-330 PUMA, modificate special pentru acestă misiune.

Militarii din Forțele Aeriene Române participă la cea mai dură misiune din vestul Africii, de pe teritoriul Republicii Mali, "Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali" pe baza unei aprobări pe care CSAT o acordase la sfârșitul anului 2018. 

 

"Un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară", menționa, la data de 28 decembrie 2018, un comunicat al CSAT.


Ceea ce s-a știut de la bun început a fost că acțiunea se desfășoară într-un mediu natural absolut ostil. "Cel mai mare adversar este vremea şi condiţiile climatice, adică temperaturi foarte mari şi nisipul", declara, acum câteva zile, la cinci luni de la debutul misiunii, comandorul Ioan Mischie, comandantul detaşamentului de elicoptere denumit "Carpathian Pumas".


Cu toate acestea, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite a exclus posibilitatea ca România să-și prelungească misiunea din Mali peste durata de un an de zile, cât se convenise inițial cu ONU: 

"S-a hotărât deja că misiunea detaşamentului de elicoptere nu va fi prelungită, deci la nivel politic s-a anunţat în cadrul reuniunilor ONU şi cu alte ocazii. Nu este responsabilitatea României în mod deosebit. Ne-am angajat pentru un an de zile. Toate aranjamentele sunt făcute exact pentru un an de zile".


În ultimele trei luni, doar elicopterele românești au acţionat pe întregul teritoriu al Republicii Mali, întrucât celelalte elicoptere militare, puse la dispoziția ONU de statul Salvador, au fost consemnate la sol, după ce unul dintre ele s-a prăbușit.


Pericolul misiunii din Mali este demonstrat și de incidentul produs în noiembrie 2019, soldat cu moartea a 13 militari francezi. Potrivit unui comunicat al părții franceze, evenimentul s-a produs pe timpul unei operațiuni antiteroriste, în contextul unui "accident" în care au fost implicate două elicoptere.


www.rri.ro
Publicat: 2020-03-03 14:33:00
Vizualizari: 2001
TiparesteTipareste