Jurnal românesc - 04.03.2020

jurnal românesc - 04.03.2020 Trei cetăţeni români, între care un minor, au fost repatriaţi din Yemen, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

Trei cetăţeni români, între care un minor, au fost repatriaţi din Yemen, anunţă Ministerul Afacerilor Externe. Operaţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul ambasadelor României la Amman şi Cairo, al Consulatului General al României la Istanbul, al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi al consulului onorific yemenit la Bucureşti. MAE precizează că cei trei au fost transportaţi pe cale aeriană, pe ruta Aden - Amman - Istanbul - Bucureşti. 

Măsura de repatriere face parte din demersurile de asistenţă şi protecţie consulară acordate de Ministerul de Externe cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate. De la începutul operațiunilor de evacuare din Siria, ţară măcinată de război, MAE a repatriat 787 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora. 

Instituţia reaminteşte că pentru Yemen este în vigoare nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major - părăsiţi imediat zona sau ţara!" şi îi îndeamnă pe români să contacteze misiunile diplomatice ale României din teritoriu sau din vecinătate pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune. Totodată, MAE recomandă folosirea aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă", ce poate fi descărcată pe orice dispozitiv mobil inteligent de pe site-ul instituţiei www.mae.ro.


Pompierul Iulian Rotariu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani va participa la ultra-maratonul "The Ultra Asia Race", care se va desfăşura în Vietnam, în perioada 9-12 martie. Subofiţerul va alerga pe un traseu de 160 de kilometri care include atât jungla vietnameză, cât şi zone montane ale acestei ţări. 

"Îmi doresc să reuşesc să termin cursa şi să lupt pentru cauza copiilor cu autism. Nu îmi propun niciun obiectiv, pentru că nu ştiu ce va fi la faţa locului, pentru că nu depinde totul de mine", a declarat Iulian Rotariu pentru Agerpres. La cursa extremă, organizată de postul de televiziune Canal Aventure, specializat în concursuri extreme, vor participa 20 de sportivi. Românul a câştigat, în luna noiembrie 2019, ultra-maratonul "Ultra Africa Race", desfăşurat în Mozambic, după ce a alergat peste 200 de kilometri, iar în mai 2018, a triumfat la ultramaratonul "The Track" desfăşurat în Australia.


Ambasadorul francez la Bucureşti, d-na. Michele Ramis, a lansat Strategia de promovare a Industriilor Culturale şi Creative franceze în România. Diplomatul a afirmat că ţara noastră este profund ataşată de fenomenul cultural şi a exprimat determinarea părţii franceze de a acţiona în favoarea dezvoltării economiei culturale din ţara noastră. 

"România este o ţară profund ataşată de cultură, cu mari muzicieni, cu mari dramaturgi, cu mari cineaşti şi mari regizori, cu mari festivaluri de muzică. Este aici o reală dezvoltare şi voinţă de a promova industriile creative pe care dorim s-o dezvoltăm împreună", a spus Ramis. Ea a precizat că, în Franţa, sectorul industriilor creative generează o cifră de afaceri de 91,4 miliarde de euro pe an şi reprezintă 2,3% din economia naţională. 

"Am constatat acest teren fertil de aici şi marele potenţial", a spus ambasadorul, în condiţiile care sectorul creativ aduce în România venituri de doar 3 miliarde de euro. Prin această strategie, guvernul francez doreşte să-şi promoveze la nivel internaţional Industriile Culturale şi Creative reprezentate de artele vizuale, cinema, jocuri video, cărţi, muzică, publicitate, comunicare, artele spectacolului, presă, radio şi televiziune.


Romanul "Grădina de sticlă", de Tatiana Ţîbuleac, care a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2019, va fi lansat, în limba franceză, pe 5 martie la reşedinţa Ambasadorului României în Franţa, Luca Niculescu. Institutul Cultural Român de la Paris transmite că, în cadrul evenimentului, Tatianei Ţîbuleac îi va fi înmânat Ordinul Meritului Cultural. Cu acest prilej, va avea loc şi un spectacol cu participarea dramaturgului franco-român George Banu, organizat în cadrul Festivalului "Primăvara Poeţilor 2020", o platformă culturală de mare prestigiu în Franţa. 

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chişinău şi a studiat la Facultatea de Jurnalism şi Comunicare de la Universitatea de Stat din Moldova. A debutat ca scriitoare în 2014 cu o colecţie de proză scurtă numită "Fabule moderne". Primul său roman, "Vara în care mama a avut ochii verzi", apărut în 2016 în română şi tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei "Observator Cultural" şi Observator Lyceum la festivalul FILIT din Iaşi. Din anul 2008, locuieşte la Paris.



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-04 12:03:00
Vizualizari: 725
TiparesteTipareste