Trofeul lui Traian

trofeul lui traian Antichitatea romană își glorifica învingătorii prin titluri, serbări publice și monumente de for public.

Antichitatea romană își glorifica învingătorii prin titluri, serbări publice și monumente de for public. Unul dintre aceste monumente a fost și Trofeul lui Traian sau Tropaeum Traiani, în limba latină, ridicat în Dobrogea, în sud-estul României, în comuna Adamclisi. În cinstea împăratului roman Traian, Senatul și poporul roman și-au omagiat liderul ridicând un monument impresionant pentru victoria din primul război dacic din anii 101-102. Trofeul lui Traian este considerat unul dintre cele mai mari și reprezentative monumente antice din România de azi și de fapt el este elementul central al unui întreg ansamblu. Ceea ce se poate vedea astăzi este o reconstruire sub supravegherea arheologilor, finalizată în anul 1977.


Primele săpături la Adamclisi au început în anul 1882, la 4 ani după ce România a primit Dobrogea în urma războiului ruso-româno-turc din 1877-1878. Grigore Tocilescu, fondatorul școlii române de arheologie, a fost cel care a inițiat campaniile de săpături și cercetări care se vor desfășura pentru următorii o sută de ani. Monumentul central este un soclu cilindric cu diametrul de 40 de metri și are mai multe rânduri de trepte circulare. Deasupra soclului cilindric este amplasat un acoperiș tronconic cu ornamente în formă de solzi, din mijlocul soclului înălțându-se o structură hexagonală. În vârful structurii se află trofeul, un legionar roman cu patru scuturi, înalt de aproape 11 metri. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin reprezentarea a trei prizonieri daci. Înălțimea întregului monument este aproximativ egală cu diametrul bazei de 40 de metri.

            

Arheologul Alexandru Barnea a condus săpături pe şantierul arheologic de la Adamclisi și ne-a oferit detalii despre amplasamentul monumentului: 


"Monumentul de la Adamclisi face parte, de fapt, dintr-un complex de monumente care se află pe dealul din apropierea satului actual şi care este, de departe, cel mai impozant şi mai cunoscut de către toată lumea. În apropiere există şi alte două monumente importante şi ruinele unui oraş. Monumentul triumfal are în apropiere un tumul funerar, mormântul unui comandant al cărui nume nu-l cunoaştem. 

Puţin mai departe, la cîteva sute de metri, se află ruinele unui altar funerar închinat celor care au căzut în bătălia care a avut loc în această zonă. Este vorba despre luptele care au avut loc în apropierea satului actual, pe platoul unde e astăzi monumentul, dar şi în împrejurimi, între daci şi romani. Aceasta se întâmpla în anul 102, la sfîrşitul aşa-numitului prim război dacic când dacii au încercat să-i atace pe romani în propria provincie."

            

Prezența romană la Dunărea de Jos era una consolidată cu un secol și jumătate înainte de războaiele dacilor cu romanii. Alexandru Barnea a arătat că  provincia Moesia Inferior, numele antic al Dobrogei, era parte integrantă a civilizației și culturii romane: 


"Dacă avem o hartă în faţă, una istorică, vom vedea că Dobrogea se afla în Imperiul roman, adică făcea parte dintr-o provincie a imperiului care se numea Moesia Inferior. În această provincie deja organizarea romană prinsese viaţă, exista armată romană, administraţia romană funcţiona. 

În acel moment dramatic pentru daci, regele Decebal împreună cu aliaţii săi germanici i-au atacat pe romani în propriul teritoriu încercînd să facă, în iarna anului 102, o diversiune. Atacaţi prin surpindere, romanii au rezistat cu îndârjire, au avut pierderi multe, după care, treptat, şi-au revenit, trupele trimise acolo au înfrînt alianţa daco-germanică a lui Decebal. În urma acestor bătălii, romanii au decis, împăratul Traian însuşi, să ridice aici un monument în amintirea acelor lupte tragice."


Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți în lupta de la Adamclisi. De asemenea, există un mausoleu cu trei ziduri concentrice în care a fost înmormântat comandantul roman care cu prețul vieții sale a decis victoria romană din anul 102. Despre interpretările date monumentului ne-a vorbit Alexandru Barnea: 


"Monumentul ridicat se pare cu proiectul celebrului arhitect Apollodor din Damasc a fost inaugurat în anul 109. Cu câţiva ani după aceea, când pacea se instalase şi aici, în zona Dunării de Jos, şi în Dacia devenită provincie romană, în anul 113 mai exact, era inaugurată la Roma Columna lui Traian. Columna, împreună cu monumentul de la Adamclisi, am putea spune că sînt două "acte de naştere", un original şi un duplicat, al poporului român. 

De altfel, mulţi istorici au şi spus acest lucru despre aceste două monumente. Unele speculaţii privind monumentul de la Adamclisi cum că ar fi fost refăcut sau făcut mai târziu decât data stabilită, că ar fi o operă de refacere datând din perioada constantiniană nu s-au adeverit în urma cercetărilor întreprinse în anii 1980. Cercetările la acest monument, la tumulul şi la altarul funerar au fost mai demult încheiate, nu mai sunt prea multe lucruri de spus despre partea de interpretare arheologică. Mai rămân poate încă destul de multe în legătură cu interpretarea artistică şi poate şi despre interpretarea istorică a reprezentărilor de pe monumentul triumfal."

            

La Adamclisi mai există o cetate romană întemeiată de împăratul Traian pe locul vechii așezări geto-dacice. O bazilică păstrată in situ completează moștenirea de acum aproape 2000 de ani.



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-08 14:11:00
Vizualizari: 2914
TiparesteTipareste