România, pregătită pentru un posibil val de imigranţi

românia, pregătită pentru un posibil val de imigranţi Situaţia de la frontiera Turciei cu Uniunea Europeană determină ţările europene să ia măsuri şi să fie pregătite pentru orice scenariu.

România este pregătită, în acest moment, pentru un eventual val de migranţi, dă asigurări ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, precizând  că în ţară sunt gata 1.300 de locuri de cazare, cu posibilitatea extinderii până la 2.700. Potrivit lui Vela, în cazul apariţiei unui flux masiv de migranţi va fi pus în aplicare un document care stabileşte măsuri pentru gestionarea situaţiei, iar pentru sprijin logistic se pot utiliza capabilităţi inclusiv de la Ministerul Apărării Naţionale şi Crucea Roşie. 


Marcel Vela: "La nivel naţional, în cazul apariţiei unui flux masiv de migranţi va fi pus în aplicare documentul operativ inter-instituţional care stabileşte măsuri concrete pentru toate instituţiile statului. Măsurile vizează securizarea frontierei de stat, apariţia unor centre integrate care vor tria migranţii, creşterea capacităţii de cazare a centrelor Inspectoratului General pentru imigrări şi pentru sprijinul logistic se pot utiliza capabilităţi tehnice inclusiv de la Ministerul Apărării Naţionale şi de la Crucea Roşie." 


Declaraţia vine pe fondul situaţiei de la graniţa Turciei cu Uniunea Europeană, după ce Ankara a anunţat, în urmă cu câteva zile, că permite refugiaţilor aflaţi pe teritoriul său să se îndrepte, pe pământ sau pe mare, către Uniunea Europeană. Uciderea a 33 de militari turci într-un atac al forţelor guvernamentale siriene din nord-vestul provinciei Idlib a fost resortul care l-a determinat pe preşedintele turc Recep Erdogan să permită migranţilor să-şi continue drumul spre Europa, în pofida acordului din 2016 prin care s-a convenit ca Ankara să primească de la UE şase miliarde de euro pentru programe desfăşurate de ONG-uri în favoarea celor circa 3,7 milioane de refugiaţi sirieni în Turcia. 


Recep Erdogan pune presiune pe UE şi NATO cu scopul de a obţine sprijinul lor în operaţiunile militare ale Turciei în Siria, au scris agenţiile de presă. "Dacă ţările europene vor să rezolve problema, atunci vor trebui să îşi aducă sprijinul pentru soluţiile politice şi umanitare turce din Siria", a declarat preşedintele turc. Între timp, Grecia a anunţat că a împiedicat aproape zece mii de migranţi să traverseze frontiera dinspre Turcia. Având în vedere noul flux migratoriu, Frontex şi-a consolidat prezenţa în Marea Egee. În cadrul unei vizite la Ankara, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat, pe de altă parte, deblocarea unui ajutor de urgenţă de 170 de milioane de euro "pentru cele mai vulnerabile persoane din Siria". 


În acelaşi timp, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare situaţia la frontiera exteră a UE cu Turcia, dând asigurări că Grecia şi Bulgaria, care se confruntă cu acest val de migranţi, au întregul sprijin al Bruxellesului.www.rri.ro
Publicat: 2020-03-06 12:05:00
Vizualizari: 903
TiparesteTipareste