Initiativa Cetăţenească Europeană în schimbare

initiativa cetăţenească europeană în schimbare La începutul acestui an, Inițiativa Cetățenescă Europeană a luat o nouă turnură.

Ziua Inițiativei Cetățeneşti Europene 2020 (ECI Day 2020), aflată la cea de-a noua ediţie,  a fost marcată de o evoluție majoră: intrarea în vigoare a noului regulament, care a adus îmbunătățiri substanțiale și modificări ale instrumentelor participării cetăţeneşti.


Cererea tot mai insistentă a oamenilor de a avea un cuvânt de spus nu numai în stabilirea agendei UE, ci și în luarea deciziilor în sine, nu mai poate fi ignorată. Un sondaj realizat la eveniment a arătat că o mare parte a participanților au considerat că este vital pentru contribuția cetățenilor să aibă un impact real asupra deciziilor UE dincolo de alegeri.


Cetățenii și societatea civilă profită de posibilitatea de a folosi mijloace participative pentru a avea un cuvânt de spus în procesele politice și acționează atunci când văd că e necesar și se așteaptă ca reprezentanții lor să interacționeze și să răspundă în timp ce sunt la putere.


Prezent la Ziua Inițiativei Cetățeneşti Europene 2020, Carsten Berg, Directorul Campaniei Iniţiativei Cetăţeneşti Europene, ECI, şi unul dintre părinţii iniţiativei cetăţeneşti europene, s-a arătat plin de încredere:  


"Viitorul este clar, numai dacă decidem cu toţii să fim de acord cu îmbunătăţirea eficienţei iniţiativei cetăţeneşti în viitor. Pentru acesta iniţiativa cetăţenească europeană trebuie să devină şi mai puternică, să ne conecteze mai bine. Şi celelalte instituţii implicate au votat pentru ca iniţiativa cetăţenească să aibă  un impact legal şi practic. Şi acesta este cel mai important aspect care ne face să fim convinşi că putem dezvolta ECI în continuare."


Participarea cetățenilor la luarea deciziilor și consultarea în era noilor tehnologii devin un mod comun de a face politică în aceste zile și pot deveni o parte esențială a vieții noastre politice în viitorul apropiat. Cu toate acestea, nu doar ușurința digitală afectează interacțiunea noastră cu statul și instituțiile sale, ci şi faptul că cetăţenii îşi doresc ca democraţia europeană să fie mai puţin simbolică şi mai mult practică. Carsten Berg a adăugat: 


"Noile reglementări prevăd ceea ce am putea obţine dacă Parlamentul European ar vota pentru succesul Iniţiativei Cetăţeneşti Europene, dar deocamdată măcar problemele discutate de noi vor fi discutate în pelnară şi vom avea obţiunea să fie votate, aceasta este o îmbunătăţire, foarte importantă şi apoi mai sunt câteva îmbunătăţiri tehnice, ca de exemplu faptul că în multe ţări nu mai este nevoie să înregistrezi atâtea date, cod numeric personal, număr de paşaport, pentru a implica cetăţenii în diferite campanii, ceea ce creşte şansa ca mai mulţi oameni să semneze iniţiativele cetăţeneşti. Acestea sunt toate îmbunătăţiri importante, practice şi tehnice."           

 

Inţiativa cetăţenească în UE este cel mai eficient intrument al democraţiei aplicate.



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-10 10:31:00
Vizualizari: 937
TiparesteTipareste