Săptămâna învestirii Guvernului

săptămâna învestirii guvernului Criza provocată de coronavirus ar putea creşte şansele de învestire a Cabinetului premierului român desemnat Florin Cîţu.

După câştigarea, anul trecut, a alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale, liberalii români şi preşedintele de dreapta Klaus Iohannis şi-au făcut un deziderat din organizarea, în acest an, de alegeri parlamentare anticipate care să le secondeze pe cele locale. În această logică au stat răsturnarea în octombrie trecut a Guvernului social-democrat şi preluarea de către PNL a puterii executive. A urmat, în februarie, o moţiune de cenzură a PSD prin care Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a fost demis. Preşedintele Iohannis l-a desemnat tot pe Orban să formeze un nou Executiv, dar votul de învestitură al Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. În plus, preşedintele PNL şi-a depus mandatul de premier desemnat. 


Aşa a venit rândul lui Florin Cîţu, în prezent ministru liberal interimar de Finanţe, să se prezinte, joi după-amiază, în faţa deputaţilor şi senatorilor pentru le a "cere" votul de încredere. Există un singur impediment în calea PNL de a nu-şi vota propriul Cabinet - aşa cum ar părea să intenţioneze, pentru a netezi calea spre mult doritele anticipate! Iar impedimentul este criza provocată de coronavirus. Cu alte cuvinte, România are nevoie de un Guvern stabil, cu prerogative depline, care să gestioneze o posibilă spirală a îmbolnăvirilor. În această logică, PSD s-a declarat preocupat de criza de coronavirus, dar, fidel statutului de formaţiune în opoziţie, nu îşi schimbă opţiunea de a respinge Cabinetul Cîţu, dacă va fi menţinută actuala formulă guvernamentală. Social-democraţii cer ca liberalii să schimbe cele 7 propuneri de miniştri, din totalul de 16, care au fost respinşi în comisiile parlamentare de specialitate, inclusiv pe cel al Sănătăţii. Altfel, mai spune PSD, responsabilitatea creării unei majorităţi în Parlament este a PNL. 


PRO România, desprins din PSD, a anunţat că va vota Guvernul Cîţu şi consideră corect ca toate celelalte formaţiuni parlamentare să facă acelaşi lucru, abandonând calculele electorale. Este cazul, de pildă, al USR, a treia putere din Parlament, care, până foarte de curând adeptă a organizării de anticipate, a făcut, acum, un apel la responsabilitate politică din partea partidelor, în special a PNL, dar şi a preşedintelui Klaus Iohannis. 


www.rri.ro
Publicat: 2020-03-10 11:33:00
Vizualizari: 558
TiparesteTipareste