Propuneri privind combaterea poluării şi protejarea mediului în România

propuneri privind combaterea poluării şi protejarea mediului în românia Subiectul schimbărilor climatice și al încălzirii globale angrenează tot mai multe dezbateri privind măsurile concrete necesare atingerii obiectivelor asumate la nivelul UE.

Unul dintre europarlamentarii implicaţi în dezbaterile privind efectul schimbărilor climatice şi al încălzirii globale este domnul Iuliu Winkler.


Reporter: Ne puteţi spune cât de realişti trebuie să fim, aici în România, privind  rezolvarea dificultăţile energetice pentru a putea trece la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor poluante?


Iuliu Winkler: "Subiectul este întradevăr important şi cred că ne aflăm în faţa celei mai mari schimbări, celei mai mari transformări pe care trebuie să o realizăm în secolul XXI. Este vorba de, nu mai puţin, calitatea mediului, calitatea vieţii pe care o lăsăm generaţiilor care vin după noi.

Sigur că există foarte multe aspecte tehnice în ceea ce priveşte domeniul energetic, în ceea ce priveşte agricultura, în ceea ce priveşte investiţiile necesare în infrastructură; fie că vorbim despre infrastructur rutieră, de transport de cale ferată şi aşa mai departe..., fie că vorbim despre infrastructura de comunicaţii, foarte importantă în secolul XXI.

Şi mai este un punct, extrem de important, care eu consider că lipseşte din iniţiativa Comisiei Europene, şi anume educaţia şi schimbarea mentalităţilor. Este nevoie, cred eu de grija fiecăruia, pentru că fiecare, până la urmă, suntem consumatori şi suntem poluatori, la rândul nostru. Această conştientizare a conştientizării colective este un capitol care lipseşte. 

Mi se pare că nu este foarte bine atins în propunerea despre Pactul Ecologic European pe care am putut să o cunoaştem începând din luna decembrie, iar acum, Comisia Europeană ne-a făcut propunerea şi a unei legi climaterice. Eu cred că vor fi discuţii aprinse în Parlamentul European, cred că sunt diferenţe substanţiale între statele membre, ca atare şi priorităţile în fiecare stat membru vor fi diferite unele de celelalte.

În România, problema care ne împiedică să fim foarte eficienţi este problema disparităţilor; disparităţi regionale, disparităţi între judeţele României, din punct de vedere al dezvoltării... Aceste disparităţi trebuie reduse, în primul rând, şi conştientizarea problemelor, provocărilor şi a răspunderii individuale trebuie să fie un efort colectiv al întregii societăţi, până la o mai bună colaborare şi un mai bun dialog social cu Guvenul."



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-13 09:54:00
Vizualizari: 535
TiparesteTipareste