Jurnal românesc - 17.03.2020

jurnal românesc - 17.03.2020 Starea de urgenţă a fost instituită oficial pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.

Starea de urgenţă a fost instituită oficial pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul ce prevede o serie de măsuri economice şi sociale, iar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial. În această perioadă activitatea din învăţământ este suspendată, iar dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, precum energia electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi. 

Preşedintele a menţionat că toate persoanele infectate cu noul coronavirus şi aflate pe teritoriul României vor primi tratament, iar costurile vor fi suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Angajatorii şi angajaţii afectaţi vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare, iar familiile celor care muncesc în sectoare economice afectate vor beneficia de protecţie socială. Klaus Iohannis a făcut totodată un apel către cetăţeni să ţină cont de mesajele oficialilor, să respecte cu stricteţe regulile, igiena mâinilor, să evite aglomerările, să limiteze cât se poate de mult orice deplasare şi, "oricât de greu ar părea", să păstreze distanţa socială.


Consulatele României de la Paris, Lyon, Strasbourg şi Marsilia lucrează începând din 17 martie numai pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă, a anunţat ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu. "Toate programările din perioada următoare vor fi amânate (...) Colegii mei din serviciile consulare sunt la dispoziţia dumneavoastră pentru asistenţa consulară în situaţii speciale sau urgenţe (...) Subliniez că aceasta măsură este excepţională şi are un caracter temporar", a spus diplomatul. Luca Niculescu a menţionat că a fost creată o linie telefonică specială la ambasada României la Paris, unde pot fi oferite răspunsuri legate de noua situaţie din Franţa. Numărul de telefon este 0033 679 118 149. Ambasadorul român le recomandă totodată conaţionalilor care doresc să se întoarcă în România să-şi amâne călătoria dacă aceasta nu este indispensabilă.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a dat startul primei sesiuni de finanțare nerambursabilă pentru anul 2020. Domeniile prioritare anul acesta sunt Educația și Reintegrarea. Plafonul maxim de finanţare este de 150.000 lei de proiect. Eligibile sunt asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, ONG-urile românilor din afara graniţelor, organizaţiile internaţionale, persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate care derulează  proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor de pretutindeni. Înscrierea se desfăşoară până la 31 martie. Cererea de finanțare, actele necesare, precum şi informaţii utile pot fi găsite pe site-ul instituţiei www.mprp.gov.ro. Documentaţia poate fi trimisă doar în format electronic, la adresa de e-mail proiecte@mprp.gov.ro.


Institutul Cultural Român anunţă că, în contextul situaţiei generate la nivel internaţional de răspândirea COVID-19, activitatea din reprezentanţele sale din străinătate a suferit modificări. În urma înmulţirii numărului de persoane afectate de noul coronavirus în Franţa şi Marea Britanie, Târgurile de Carte de la Paris şi Londra au fost anulate, iar Bienala de Arhitectură de la Veneţia a fost amânată. 

În aceste condiţii, toate evenimentele culturale româneşti din Italia au fost anulate, ICR Londra a solicitat amânarea tuturor proiectelor aprobate pentru luna martie, iar ICR Paris a întrerupt cursurile de limba română şi cursurile Şcolii de duminică, până la începutul lunii aprilie, şi a anulat toate activităţile cu public. 

ICR Madrid a amânat cursurile de limba română şi Festivalul de film românesc. ICR Berlin a anulat concertul de cameră dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a amânat un turneu de recitaluri camerale. ICR New York a amânat lansarea programului permanent "Istoria României într-un obiect", recitalul pianistului Daniel Ropotă şi conferinţele Cristinei Modreanu, iar Festivalul de Film Românesc din Arizona a fost reprogramat pentru luna septembrie. 

ICR Bruxelles a anulat deplasarea a trei artişti români la Bienala Internaţională de Sticlă şi Ceramică de la Haacht, care nu mai are loc. ICR Lisabona a anulat expoziţia de fotografie "ObiectivSubiectiv", participarea la Sărbătoarea Francofoniei şi a reprogramat pentru septembrie evenimentul "Romanian Jewellery Week". ICR Chişinău a amânat expoziţia de pictură "Clarobscur" şi participarea la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film CLASSFEST. ICR Istanbul transmite că Festivalul European de Jazz de la Izmir a fost anulat şi că Teatrul Excelsior nu mai participă la un festival internaţional programat la Bursa. ICR Tel Aviv a amânat evenimentul "Revoluţia30", 

Cafeneaua Românească şi o serie de lansări de carte. ICR Praga anunţă că Festivalul Internaţional de Film "Febiofest" a fost anulat, ICR Stockholm, că participarea la Serile Filmului Francofon de scurtmetraj de la Oslo a fost amânată, iar ICR Varşovia informează că toate evenimentele culturale au fost suspendate pe teritoriul Poloniei. Nu în ultimul rând,  activitatea ICR Beijing a fost suspendată temporar.www.rri.ro
Publicat: 2020-03-16 11:33:00
Vizualizari: 729
TiparesteTipareste