Cluj - Capitală Europeană a Inovării?

cluj - capitală europeană a inovării? Municipiul Cluj-Napoca se va înscrie în competiția "Capitala europeană a inovării 2020". Pot concura oraşe europene care au peste 100 de mii de locuitori, iar candidaturile pot fi depuse până în data de 23 iunie.

Municipiul Cluj-Napoca se va înscrie în competiția  "Capitala europeană a inovării 2020". Pot concura oraşe europene care au peste 100 de mii de locuitori, iar candidaturile pot fi depuse până în data de 23 iunie. Pe lângă notorietate și sprijin din partea autorităților europene, câştigătorul  va primi şi un premiu în valoare de un milion de euro. 


Oraşele selecţionate în finală vor primi si ele câte 100 de mii de euro. Anunțul de înscriere a fost făcut de primarul orașului transilvănean, Emil Boc: "Am luat decizia de a candida în acest an pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării. Nu ştiu dacă vom avea câştig de cauză sau nu, dar mergem în direcţia bună, deoarece avem unele ingrediente pentru a spera că o dată, oraşul nostru va deveni capitală europeană a inovării. 

Avem ecosistemul inovării, am transformat oraşul dintr-unul industrial, într-unul bazat pe economia cunoaşterii şi pe economia digitală şi, de asemenea, avem multe politici publice în domenii precum transportul public, al politicii verzi şi în administraţia publică şi în domeniul bunei guvernări, precum bugetarea participativă. Aşadar, cred că avem câteva bune practici pe care le putem arăta tuturor şi sperăm să mutăm harta de la vestul Europei, la estul Europei, în ceea ce înseamnă Capitală Europeană a Inovării."


Decizia a fost luată după ce comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, a dat startul acestei competiţii, cu ocazia participării la conferinţa 'StartUpCity Cluj-Napoca' :"Pe noi Clujul ne inspiră, pentru noi Clujul este un exemplu şi de aceea, prezenţa mea aici reprezintă o formă de sprijin; sprijin pentru mai multe ecosisteme inovatoare la nivel local, mai mult sprijin pentru a arăta că oraşele sunt jucători cheie în această economie a cunoaşterii. 

Europa şi toate oraşele europene înfruntă aceleaşi provocări. Trebuie să înfruntăm schimbările climatice, trebuie să dăm răspunsuri la ceea ce înseamnă digitalizare, trebuie să oferim răspunsuri la provocările noastre în privinţa demografiei şi de aceea, atunci când avem acest triunghi al cunoaşterii: educaţie, cercetare şi inovare împreună, când avem exemple bune, precum acestadin Cluj Napoca, suntem încurajaţi." 


Am întrebat-o pe d-na Bianca Muntean, director al clusterului Transilvania IT, unul dintre actorii implicați în transformarea digitală a orașului, cu ce proiecte pleacă la drum Clujul în acest concurs european:(track-română) "În ultimii doi ani toate proiectele noastre au mers deja înspre zona de Wise City pentru că conceptul de Smart City este considerat a fi perimat și nu vorbim aici doar despre tehnologiile sau despre zona digitală sau de transformare digitală a administrației publice, ci despre toate proiectele care conduc înspre oferirea unei calități a vieții îmbunătățite cetățenilor municipiului Cluj Napoca. Vorbim despre zona de strategie de dezvoltare digitală a orașului, care este făcută în colaborare cu mai mulți parteneri din comunitatea noastră. Aici vorbesc despre cele două clustere de IT din Cluj, vorbesc despre universitățile clujene, sub coordonarea Primăriei municipiului."


Digitalizarea, cu toate avantajele ei, ar putea deveni, paradoxal, o povară pentru unii cetățeni, în special pentru cei mai în vârstă. Bianca Muntean spune că se fac eforturi pentru a-i familiariza pe aceștia cu noile tehnologii si că nimeni nu va fi lăsat în urmă: 

"Vorbim despre cursuri de utilizare a tehnologiei pentru că degeaba avem o administrație care oferă soluții digitale de plată a impozitelor și taxelor, spre exemplu, dacă cetățenii nu sunt familiarizați cu faptul că acestea există sau nu știu cum să le folosească. Iar în acest sens, clusterul Transilvania IT a demarat un program de instruire a seniorilor din orașul nostru în cadrul căruia îi învățăm cum să folosească aceste noi tehnologii în interacțiunea cu administrația publică. 

Deci, ca să sumarizez, vorbim aici despre strategie de transformare digitală a orașului, a administrației publice, de soluțiile tehnice pe care municipalitatea le pune la dispoziția cetățenilor pentru a interacționa mai ușor, pentru a-și urmări electronic traseul diferitelor cereri pe care le depun acolo, de achitare online a taxelor și impozitelor, soluții pentru identificarea mai ușoară a locurilor de parcare disponibile, soluții pentru măsurarea calității aerului, soluții pentru zona de mobiliate, soluții de bugetare participativă."


Modernizarea orașului nu se face, însă, de dragul diplomelor sau a prestigiului internațional, ci în intersul cetățenilor, a mai subliniat Bianca Muntean. Anul trecut, Capitala Europeană a Inovării a fost  Nantes, iar anterior oraşe precum Amsterdam, Viena sau Atena. Cluj Napoca a mai obţinut, de-a lungul timpului, titlurile de Capitală europeană a tineretului și de Oraș european al sportului. Dacă va reuşi să devină şi "Capitală europeană a inovării" ar fi primul oraș din Europa Centrală și de Est care câștigă această competiţie.



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-20 12:44:00
Vizualizari: 1450
TiparesteTipareste