Jurnal românesc - 18.03.2020

jurnal românesc - 18.03.2020 Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut un apel la românii din diaspora să nu revină în ţară în această perioadă, în care peste tot în lume autorităţile încearcă să ţină în frâu pandemia de Covid-19.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut un apel la românii din diaspora să nu revină în ţară în această perioadă, în care peste tot în lume autorităţile încearcă să ţină în frâu pandemia de Covid-19. 

"Fac un apel către fraţii din diaspora: nu este bine pentru compatrioţii noştri din ţară să reveniţi acum acasă. Vă aduc la cunoştinţă că veţi intra direct în carantină sau în izolare la domiciliu. Fac un apel la înţelepciune şi la maturitate. Trebuie să avem cu toţii grijă de copiii, părinţii şi bunicii noştri mai mult ca niciodată", a spus ministrul. 

Vela a anunţat, totodată, noi măsuri pe care Bucureştiul le ia în contextul stării de urgenţă decretate de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, toate cursele aeriene spre şi dinspre Spania sunt suspendate timp de 14 zile, iar măsura suspendării celor pe relaţia Italia, în vigoare acum, a fost prelungită cu alte două săptămâni începând din 23 martie. De asemenea, începând din 18 martie, activităţile culturale, artistice, sportive, de divertisment sau religioase desfăşurate în România în spaţii închise sunt interzise. Acelaşi regim îl au şi evenimentele care au loc în spaţii deschise cu participarea a peste 100 de persoane. Nu în ultimul rând, activităţile de servire şi consum de produse alimentare, alcoolice şi nealcoolice la restaurante, cafenele şi hoteluri sunt suspendate, fiind permisă doar comercializarea produselor care nu presupun rămânerea clienţilor în interiorul unităţii. 

Ministrul de Interne a dat asigurări că România nu se află în prezent în situaţia de a fi închise oraşe sau de a fi raţionalizate alimentele. Marcel Vela a subliniat că toate măsurile luate de autorităţi au ca scop distanţarea socială, pentru a împiedica răspândirea comunitară a coronavirusului.


Ministerul de Externe a alocat o linie telefonică suplimentară pentru românii din străinătate care se confruntă cu o situaţie dificilă în contextul pandemiei de Covid-19. MAE le recomandă românilor să sune la numărul de telefon 004 021 431 20 59 sau să contacteze misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul în care se află şi să comunice datele de contact. Aceste informaţii vor permite Ministerului o mai bună evaluare a situaţiei şi identificarea de soluţii punctuale, împreună cu alte state, în vederea facilitării revenirii în ţară a românilor. Linia telefonică vine în completarea numerelor disponibile deja pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular. Informaţiile sunt disponibile pe pagina de internet www.mae.ro la secţiunea Misiuni diplomatice. 

MAE atrage atenţia asupra faptului că, pe măsură ce autorităţile tot mai multor state înăspresc măsurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea sa de acţiune se reduce. În consecinţă, ministerul repetă apelurile privind evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară.


Câteva mii de persoane din convoiul care a traversat Ungaria în noaptea de marţi spre miercuri au intrat în ţară, anunţă Poliţia de Frontieră.  Odată sosite în România, au fost preluate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea controlului epidemiologic. După încheierea formalităţilor şi stabilirea măsurile dispuse de personalul medical, maşinile au fost preluate de echipaje de poliţie şi jandarmi şi conduse spre locaţiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare. 

Oamenii fuseseră blocaţi la punctul de frontieră Nickelsdorf, de la graniţa Austriei cu Ungaria, după ce guvernul maghiar a decis închiderea frontierelor pentru traficul de persoane în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a semnalat situaţia creată omologului maghiar Péter Szijjártó şi i-a solicitat acestuia instituirea de urgenţă a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România. Oficialul ungar a fost de acord cu repatrierea românilor, dar a precizat că aceasta este o "măsură de excepţie", pe care Budapesta o aplică "o singură dată". El a mai spus că aşteaptă de la autorităţile române şi bulgare să-şi informeze cetăţenii că graniţele Ungariei sunt închise pentru călătorii străini.


Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, cu care a discutat despre situaţia creată de pandemia de COVID-19. Diplomatul american i-a înmânat ministrului român o scrisoare din partea secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, prin care acesta îi "mulţumeşte personal şefului diplomaţiei române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice (...) pentru repatrierea în siguranţă a cetăţenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava Grand Princess", plasată până recent în carantină în portul Oakland din california. 

Mike Pompeo a apreciat că excelenta cooperare "reflectă prietenia solidă dintre România şi Statele Unite, precum şi contribuţia valoroasă" a ţării noastre "la nivel european şi internaţional". Bogdan Aurescu a subliniat că, în această perioadă, trebuie păstrate în atenţie atât eforturile corelate epidemiei cu care se confruntă ţările, cât şi proiectele strategice şi priorităţile de politică externă, care să contribuie la creşterea suplimentară a securităţii cetăţenilor. El a spus că omologul american l-a invitat să efectueze o vizită la Washington şi că va face tot posibilul să-i dea curs "când situaţia o va permite".



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-18 10:00:00
Vizualizari: 662
TiparesteTipareste