Recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale

recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale Ministerul Educației și Cercetării evaluează și recunoaște actele de studii deținute de cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, membrii de familie ai acestora.

Ministerul Educației și Cercetării, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor  (CNRED), evaluează și recunoaște actele de studii deținute de cetățenii Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, membrii de familie ai acestora, precum și beneficiari de o formă de protecție internațională, în vederea continuării studiilor în România.  De asemenea, pot fi  recunoscute  și actele  deținute de cetățenii din statele non-UE, în vederea accesului pe piața forței de muncă din România. 


Amintim că Ministerul Educației și Cercetării  a  eliminat, în acest an, taxele de recunoaștere sau echivalare a studiilor preuniversitare și universitare pentru cetățenii Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene. Accesul pe piața muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie. Taxa pentru recunoașterea sau echivalarea studiilor preuniversitare și universitare se va păstra numai pentru cetățenii din afara Spațiului Economic European/Confederației Elvețiene.  


Evaluarea și recunoașterea studiilor sau diplomelor obținute în străinătate se fac prin comparație cu sistemul educațional din România.Pentru recunoaşterea și echivalarea studiilor preuniversitare, studii corespunzătoare claselor I-XII, elevii trebuie să se adreseze inspectoratelor școlare județene sau Inspectoratului Școlar al Municipiului București. CNRED recunoaște actele de studii de nivel preuniversitar (bacalaureat, școală postliceală, profesională) prin evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului și/sau a specializării actului de studii obținut în străinătate raportat la sistemul românesc de învățământ. 


În urma evaluării, CNRED poate recunoaște automat sau prin aplicarea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, nivelul, domeniul de studii și/sau specializarea. Si pentru recunoaşterea și echivalarea studiilor universitare, CNRED recunoaște actele de studii de nivel universitar (licenţă, master şi doctorat) prin evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului și/sau a specializării actului de studii obținut în străinătate raportat la sistemul românesc de învățământ. În urma evaluării, CNRED poate recunoaște automat actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state sau cu aplicarea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, nivelul diplomei, domeniul de studii și/sau specializarea.  



www.rri.ro
Publicat: 2020-03-27 13:10:00
Vizualizari: 1048
TiparesteTipareste